Moliūgų kulinarinis potencialas labai platus. Iš jo galima pagaminti beveik bet kokį patiekalą: tirštą vitamininį kokteilį, švelnią kreminę sriubą, saldų desertą prie arbatos, sotų garnyrą, sveiką košę pusryčiams, ryškų padažą prie mėsos, aromatingą pyrago įdarą – moliūgas tiks bet kokiu pavidalu. Jo galima dėti į salotas net ir žalio.
Moliūgai gerai laikosi. Vėsioje patalpoje jis išsilaikys iki pavasario, tačiau po tiek mėnesių vargu ar galėsite jį taip lengvai pjaustyti – procesą apsunkins sukietėjusi odelė. Todėl rekomenduojame iš šviežiai nuskintų moliūgų žiemai gaminti įvairius skanėstus, pavyzdžiui, cukruotus vaisius, marmeladą ar ikrus. Jūsų patogumui į vieną rinktinę sudėjome geriausius šių ir daugelio kitų patiekalų receptus.
Moliūgų ir apelsinų sultys su minkštimu

Moliūgas ir apelsinas sėkmingai papildo vienas kitą. Šviežiai išspaustos apelsinų sultys suteikia gėrimui aksominio moliūgo tropinių natų ir gaivumo. O norint paruošti sultis žiemai, prireiks konservanto – citrinos rūgšties. Ypatingą dėmesį skirkite ir gėrimui skirtam indui, jis turi būti gerai sterilizuotas.
Sudedamosios dalys:
- Moliūgų minkštimas – 1,5 kg
- citrinos rūgšties – 7-8 g
- apelsinų – 5-6 vnt.
- cukraus – 140-160 g
- vandens – 1-1,5 litro
Paruošimo būdas:
- Paruošimas: prinokusius moliūgus gerai nuplaukite, perpjaukite per pusę. Daržovių skustuku pašalinti odelę, šaukštu pašalinti skaidulinę šerdį su sėklomis. Likusį minkštimą supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais. Sultims reikės 1,5 kg, likusią dalį galite užšaldyti.
- Moliūgo minkštimą sudėkite į švarų puodą, užpilkite geriamuoju vandeniu. Skystis turi visiškai apsemti daržovę. Puodo turinį užvirinkite ant vidutinės ugnies. Virkite apie 35-40 minučių, kol moliūgas visiškai išvirs.
- Išjunkite ugnį, nuimkite puodą nuo viryklės. Leiskite ruošiniui šiek tiek atvėsti. Tada, nenusunkdami vandens, sumalkite moliūgo minkštimą iki tyrės būsenos. Lengviausia tai padaryti naudojant panardinamąjį maišytuvą. Jei jo nėra po ranka, minkštus daržovių gabalėlius pertrinkite per sietelį.
- Apelsinus nuplaukite, perpjaukite į 2 dalis. Iš kiekvienos pusės išspauskite sultis. Tam naudokite rankinę arba elektrinę sulčiaspaudę. Supilkite sultis į moliūgų tyrę, sudėkite cukrų ir citrinos rūgštį. Išmaišykite. Jei konsistencija atrodo per tiršta, įpilkite šiek tiek geriamojo vandens.
- Dar kartą užvirinkite preparatą, virkite 5-6 minutes, tada išpilstykite į iš anksto paruoštus sterilizuotus stiklainius, uždarykite dangteliais.
Minkštos moliūgų tyrės paruošimas žiemai
Moliūgų tyrėje gausu vitaminų. Jei ją ruošite be cukraus, ji gali tapti dietinio valgiaraščio dalimi, svarbiausia pasirinkti tinkamą daržovę su saldžiu minkštimu. Geriausiai šiam tikslui muskatinės veislės. Tyrę be cukraus šaldytuve galite laikyti kelias savaites. Jei nusprendėte šį subtilų desertą gaminti žiemai, geriau įdėti cukraus, nes jis yra konservantas.
Sudedamosios dalys: 1:
- Moliūgų minkštimas – 550 g
- obuoliai – 550 g
- citrinos rūgšties – ¼ šaukštelio.
- vanduo – 170 ml
- malto cinamono – 2 žiupsneliai
- cukraus – 260 g
Paruošimo būdas:
- Nuplaukite prinokusius sultingus obuolius šiltame vandenyje. Aštriu peiliu pašalinkite jų žievelę, perpjaukite per pusę ir išimkite šerdį. Po to minkštimą galima supjaustyti mažais kubeliais.
- Moliūgą nulupkite ir supjaustykite tokio pat dydžio gabalėliais kaip ir obuolius. Sudėkite į puodą. Užpilkite nurodytu kiekiu švaraus vandens.
- Uždėkite preparatą ant ugnies, palaukite, kol užvirs, tada sumažinkite ugnį ir virkite 40 minučių. Svarbiausia, kad moliūgas gerai išvirtų.
- Neatvėsinę vaisių ir daržovių mišinio, susmulkinkite jį panardinamuoju trintuvu. Konsistencija turi pasirodyti švelni. Sudėkite cukrų, prieskonius ir citrinos rūgštį.
- Puodą su tyrele grąžinkite ant ugnies, vėl viską užvirinkite. Maišydami virkite 15-17 minučių. Karštą skanėstą išpilstykite į švarius, sausus stiklainius. Uždarykite užsukamais dangteliais.
Vėsioje patalpoje, į kurią nepatenka tiesioginiai saulės spinduliai, moliūgų tyrę su obuoliais rekomenduojama laikyti ne ilgiau kaip metus.
Moliūgų saldainiai

Visi jau seniai įpratome, kad saldainių arbatai bet kuriuo metu galima nusipirkti parduotuvėje. Tai patogu, tačiau ne visada pelninga ir naudinga. Jei virtuvėje turite prinokusių moliūgų, rekomenduojame iš jų pasigaminti populiarų rytietišką saldumyną – cukatą. O jų galite pasigaminti iš anksto iki žiemos. Cukraus sirupe virti moliūgo gabaliukai gerai išsilaikys bet kokiame sandariame inde. Desertui paruošti reikės elektrinės džiovyklės arba orkaitės.
- Moliūgų minkštimas – 1,2 kg
- citrinos – 1 vnt.
- vandens – 250 ml
- cukraus – 1,2 kg
- cinamono lazdelės – 1 vnt.
Paruošimo būdas:
- Moliūgo minkštimą supjaustykite nedideliais kubeliais. Sudėkite juos į puodą.
- Didelę citriną kruopščiai nuplaukite po karšto vandens srove, nušluostykite popieriniu rankšluosčiu. Išimkite iš citrinos žievelę (jos prireiks vėliau) ir išspauskite sultis.
- Į puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų ir citrinos sultis. Kaitinkite ant silpnos ugnies, kol gausite tirštą sirupą. Virkite jį maišydami, kad nesuliptų. Kai ištirpintas cukrus įgaus auksinę spalvą, išjunkite ugnį.
- Karštą sirupą supilkite ant moliūgo. Tuomet puodą su saldžiuoju mišiniu statykite ant viryklės ir maišydami virkite cukruotą moliūgą 9-10 minučių. Nuimkite puodą nuo kaitros, uždenkite švariu audiniu ir palikite 5-7 valandoms.
- Saldųjį preparatą grąžinkite į viryklę, užvirinkite ir nuolat maišydami virkite dar 5-6 minutes. Tuo pačiu metu įdėkite cinamono lazdelę ir citrinos žievelę. Vėl viską uždenkite rankšluosčiu ir palikite 10-12 valandų. Per tą laiką moliūgų kubeliai sugers sirupą.
- Kitą dieną nusausinkite cukruotus moliūgų kubelius į sietelį ir palaukite, kol išsiskirs visas sirupas. Išdėliokite moliūgus ant elektrinės džiovyklės grotelių. Tarp gabalėlių palikite nedidelį tarpą, kad laisvai cirkuliuotų oras.
- Džiovinkite 55-65 °C temperatūroje. Periodiškai pamaišykite moliūgą, kad procesas vyktų tolygiai. Paruošti cukruoti moliūgai turi būti tvirti ir tvirti liečiant, neperdžiovinti. Jei vietoj elektrinės džiovyklės naudojate orkaitę, pirmiausia moliūgą sudėkite ant pergamentu išklotos kepimo skardos. Džiovinimo metu palaikykite 50-55 °C temperatūrą.
- Išimkite cukruotus moliūgus popieriniame maišelyje, stiklainyje su sandariu dangteliu arba plastikiniame inde.
Moliūgų ikrai

Ikrai užjūrio baklažanai, kaip jie vadinami garsiajame filme, jau seniai užima garbingą vietą ant mūsų šalies gyventojų stalų. Kaip ir cukinijų. Daugelis šeimininkių noriai iš anksto ruošia šį daržovių užkandį pagal savo firminius šeimos receptus. Tačiau šiandien norime pasiūlyti alternatyvą. Vietoj baklažanų ir cukinijų pabandykite naudoti prinokusį moliūgą. Taip pat siūlome pridėti šiek tiek aitriųjų paprikų, kad būtų aštriau.
- Moliūgo minkštimas – 800-850 g
- aitriosios paprikos – 1 vnt.
- morkos – 150 g
- pomidorų – 420 g
- paprikos – 250 g
- augalinis aliejus – 70 ml
- paprikos – 10 g
- cukraus – 2,5 valgomojo šaukšto. l.
- pomidorų pasta – 20 g
- 9 % stalo acto – 30 ml
- druskos – 1,5-2 šaukšteliai.
- česnako – 1 galvutė
- apynių ir sunelių – pagal skonį
- prieskonių „pipirų mišinys“ – pagal skonį
Paruošimo būdas:
- Moliūgo minkštimą supjaustykite nedideliais savavališkos formos gabalėliais. Paprikas ir aitriąsias paprikas nuplaukite tekančiu vandeniu, perpjaukite išilgai. Išimkite sėklas ir pertvaras.
- Nuplaukite pomidorus (geriausia mėsingą veislę) ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Morkas nulupkite ir taip pat smulkiai supjaustykite.
- Visas daržoves sudėkite į blenderio dubenį. Susmulkinkite. Perkelkite gaminį į nepridegančią keptuvę. Įberkite druskos, hopli-suneli, cukraus, paprikos ir kitų prieskonių, taip pat pomidorų pastos ir augalinio aliejaus. Viską gerai išmaišykite.
- Daržovių ikrus troškinkite ant vidutinės ugnies po dangčiu 50 minučių. Per tą laiką sterilizuokite stiklainius. Nulupkite dideles česnako skilteles ir išspauskite per presą. Po 50 minučių į ikrus sudėkite susmulkintą česnaką. Išmaišykite ir virkite dar 5 minutes.
- Belieka įpilti paskutinį ingredientą – actą. Po to išpilstykite preparatą į stiklainius, uždarykite sterilizuotais dangteliais.
Dalį užkandžio galima iš karto patiekti ant stalo. Papuošimui pabarstykite šviežiomis žolelėmis.
Naudingas moliūgų marmeladas

Moliūgų marmeladas yra paprastai paruošiamas skanėstas ir kartu naudingas. Jį į savo racioną gali įtraukti net tie, kurie laikosi griežtos dietos. Tereikia iš recepto pašalinti cukrų. Kad marmeladas įgautų norimą formą, naudokite tirštiklius: agarą, pektiną, želatiną. Gautą marmeladą galima sudėti į sandarų stiklinį ar plastikinį indą ir padėti į šaldytuvą, kur jis išliks kelis mėnesius.
Sudedamosios dalys:
- Moliūgų minkštimas – 550 g
- agaras-agaras – 8 g
- vandens tirštikliams – 4 šaukštai. litrai
- citrinos sulčių – 50-55 ml
- cukraus – 80 g
- vandens moliūgui virti – 400-500 ml
Paruošimo būdas:
- Moliūgą išvirkite ir nukoškite. 550 g moliūgo minkštimo supjaustykite mažais kubeliais.
- Supilkite tirštiklius į dubenį ir užpilkite vandeniu. Išmaišykite, kad konsistencija taptų vientisa. Palikite išbrinkti. Laikas paprastai nurodomas ant pakuotės.
- Sudėkite moliūgą į puodą, užpilkite vandeniu taip, kad jis visiškai apsemtų turinį. Užvirinkite ir virkite ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Tai užtruks apie 10-12 minučių.
- Išmeskite ruošinį ant durtuvo, palaukite, kol vanduo nutekės. Likusį moliūgo minkštimą sutrinkite iki tyrės konsistencijos panardinamuoju maišytuvu.
- Į moliūgų mišinį įpilkite cukraus ir šviežiai spaustų citrinos sulčių. Grįžkite preparatą į viryklę ir dar kartą užvirinkite. Maišykite, kad cukrus visiškai ištirptų.
- Dabar į moliūgų tyrę įmaišykite išbrinkusį agarą ir virkite dar 5 minutes. Supilkite į sausas ir švarias silikonines arba plastikines formeles. Dėkite į šaldytuvą 2,5-3 valandoms.
Norint įtikti saldumynams, marmeladą galima apipilti ištirpintu šokoladu.
Sūdytas marinuotas moliūgas žiemai: paprastas receptas

Moliūgas yra viena iš trijų saldžiausių daržovių. Todėl jis taip dažnai naudojamas gaminant įvairiausius desertus ir gėrimus, ir be cukraus. Tačiau, kaip žinome, šios ryškios rudens daržovės kulinarinis potencialas yra daug platesnis. Be didelių sunkumų moliūgą galima marinuoti žiemai, kaip agurkus, cukinijas ar pomidorus.
Ingredientai: Moliūgai, kurių sudėtyje yra moliūgų:
- Moliūgų minkštimas – 700 g
- 6 proc. vyno actas – 60 ml
- gvazdikėliai – 3-4 pumpurai
- cukraus – 2-2,5 valg. š. l.
- lauro lapai – 2 vnt.
- rozmarino – pagal skonį
- česnako – 6 skiltelės
- mišrių pipirų prieskonių – pagal skonį
- vandens marinatui – 1,2 l
- valgomosios druskos – 2-2,5 šaukštelio.
- augalinis aliejus – 60 ml
- kvapiųjų pipirų – 5 žirneliai
Paruošimo būdas:
- Moliūgų marinavimui geriau rinktis moliūgų veislę su tankiu minkštimu, kad kepant neprarastų formos. Supjaustykite daržovę 1 x 1 cm dydžio kubeliais. Nulupkite česnaką ir supjaustykite jį į 2-3 dalis. Jei skiltelės mažos, galite palikti jas sveikas.
- Marinato vandenį supilkite į puodą ir užvirinkite. Į jį įdėkite lauro lapą ir prieskonius, druską ir cukrų. Įpilkite acto ir augalinio aliejaus.
- Moliūgų kubelius sudėkite į aromatizuotą marinatą. Padidinkite ugnį ir užvirinkite sultinį. Virkite 1-2 minutes, tada išjunkite viryklę ir sudėkite moliūgą į iš anksto paruoštus sterilizuotus stiklainius kartu su kvapniaisiais pipirais, česnakais ir žolelėmis.
- Užpilkite moliūgą karštu marinatu ir iš karto uždarykite užsukamais dangteliais. Uždenkite stiklainius šiltu apklotu ir palikite 20-24 val. atvėsti. Po to išimkite į vėsią vietą ir laikykite iki žiemos.
Rekomenduojame preparatą naudoti kaip mėsos patiekalų garnyrą, dėti į salotas. Jei norite daugiau prieskonių, moliūgą galima marinuoti kartu su aitriosiomis paprikomis. Gero apetito!
Kaip pasigaminti moliūgų uogienę su abrikosais
Moliūgų uogienė su abrikosais išeis tiršta ir vidutiniškai saldi. Ją galima naudoti kaip pyragų, keksiukų, keksiukų ir kitų kepinių įdarą. O kad naminės uogienės skonis nebūtų per daug įkyrus, įmaišykite citrusinių vaisių natų: šiek tiek citrinų arba apelsinų sulčių.
Sudedamosios dalys: 1:
- Moliūgų minkštimas – 1,5 kg
- abrikosų – 750 kg
- cukraus – 700-750 g
- citrinos – 1 vnt.
Paruošimo būdas:
- Šiam receptui rinkitės saldžias moliūgų veisles. Minkštimą sutarkuokite stambia tarka ir sudėkite į puodą storu dugnu. Pabarstykite cukrumi ir išmaišykite. Palikite 60 minučių, kad išsiskirtų sultys.
- Abrikosus kruopščiai nuplaukite šiltame vandenyje ir nusausinkite ant popierinių rankšluosčių. Supjaustykite plonais griežinėliais ir sudėkite į moliūgų minkštimą. Išmaišykite.
- Uždėkite puodą ant viryklės ir užvirinkite turinį. Virkite 20-30 minučių ir retkarčiais pamaišykite. Nukoškite susidariusias putas. Virimo metu moliūgas įgaus gražią gintaro spalvą.
- Įpilkite šviežiai spaustų citrinos sulčių (arba 3 g citrinos rūgšties). Viską dar kartą išmaišykite ir virkite 5 minutes.
- Karštą uogienę supilstykite į sausus ir švarius sterilizuotus nedidelio tūrio stiklainius, uždarykite dangteliais. Kambario temperatūroje gaminį atvėsinkite, o kitą dieną perkelkite į tamsią vėsią patalpą ir ilgai laikykite.
Moliūgų kompotas žiemai
Kompotą esame įpratę laikyti maloniu saldžiu gėrimu, padedančiu numalšinti troškulį. Iš tikrųjų tai prancūziškas desertas, gaminamas iš konservuotų vaisių ir daržovių. Jis tradiciškai valgomas su šaukštu. Jei kompotą gaminsite pagal originalų prancūzišką receptą, rezultatas bus gana tirštas skanėstas. Jį galite pasigaminti net iš moliūgų. Kol tęsiasi sezonas, nepraleiskite progos išvirti originalų kompotą iš ryškiai oranžinių daržovių.
Ingredientai: 1:
- Moliūgų minkštimas – 750 g
- cukraus – 360 g
- citrinos rūgšties – 3 g
- vandens – 1,5 litro
- cinamono – 1 lazdelė
- gvazdikėliai – 4 pumpurai
Paruošimo būdas:
- Moliūgą supjaustykite vienodo dydžio mažais kubeliais. Į puodą supilkite vandenį, įpilkite citrinos rūgšties, išmaišykite.
- Sudėkite gvazdikėlius, moliūgo gabaliukus ir cinamono lazdelę. Uždenkite indą dangčiu, palikite 6-7 val. Per šį laiką daržovės marinuosis.
- Uždėkite puodą ant viryklės, užvirinkite jo turinį. Suberkite cukrų. Maišydami virkite 30 minučių.
- Nukoškite cinamoną ir gvazdikėlius su nuoviru. Supilkite preparatą į sterilizuotus stiklainius. Uždarykite juos dangteliais, atvėsinkite ir padėkite į spintelę su naminiais ruošiniais.
Kaip pasigaminti daržovių asorti su moliūgais žiemai

Šis preparatas užims garbingą vietą ant jūsų stalo. Recepte galite naudoti bet kokias daržoves. Mes pasirinkome cukinijas, morkas, pomidorus ir, žinoma, moliūgą. Jei norite, galite įdėti užkandžių ir grybų. Pavyzdžiui, voveraičių arba pievagrybių. Eksperimentuokite savo malonumui!
Sudedamosios dalys: 1:
- Moliūgo minkštimas – 1,5 kg
- svogūnai – 1,5 vnt.
- cukinijos – 1 kg
- morkos – 550 g
- pomidorai – 500 g
- džiovintų krapų – 1 šaukštelis.
- saulėgrąžų aliejaus – 140 ml
- džiovintos petražolės – 1 šaukštelis.
- cukraus – 40 g
- 9 proc. stalo acto – 35 ml
- druskos – pagal skonį
Paruošimo būdas:
- Moliūgą, cukiniją, svogūnus, morkas ir pomidorus supjaustykite mažais kubeliais.
- Sudėkite daržoves į indą su nedideliu kiekiu aliejaus ir troškinkite ant vidutinės ugnies, pasūdykite. Periodiškai pamaišykite. Po 30 min. supilkite likusį augalinį aliejų, džiovintas žoleles, cukrų ir viską gerai išmaišykite.
- Troškinkite dar 10 minučių. Prieš išjungdami ugnį, į daržovių mišinį supilkite actą.
- Išpilstykite į sterilizuotus stiklainius.
Daržovių užkandį patiekite su balta duona arba kaip garnyrą prie žuvies ar mėsos.
Kaip išdžiovinti moliūgų sėklas žiemai
Moliūgų sėklos yra naudingas ir maistingas produktas. Jose gausu vitaminų, naudingų makro- ir mikroelementų, skaidulų ir kitų vertingų medžiagų, reikalingų mūsų organizmo sveikatai. Moliūgų sėklose taip pat yra antioksidantų, kurie lėtina senėjimo procesus. Tačiau kadangi moliūgai yra sezoninis augalas, sėklas reikės pasiruošti iš anksto. Yra keletas paprastų būdų, kaip tai padaryti.
- Orkaitėje. Nuplaukite sėklas tekančiu vandeniu ir nusausinkite ant popierinio rankšluosčio. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Didelės kepimo skardos dugną išklokite folija ir vienu sluoksniu supilkite sėklas. Dėkite į orkaitę. Sumažinkite kaitrą iki žemiausios temperatūros. Kas 5-10 minučių sėklas pamaišykite medine mentele. Kai jos taps auksinės spalvos, galite išjungti orkaitę. Baigiant kepti sėklas pabarstykite druska.
- Elektrinėje džiovyklėje. Moliūgų sėklas taip pat pirmiausia nuplaukite ir nusausinkite, tada išdėliokite ant grotelių vienu sluoksniu. Įjunkite prietaisą, nustatykite 70-80 °C temperatūrą ir džiovinkite, kol bus paruoštos.
Nuluptų moliūgų sėklų galima dėti į salotas, desertus, sriubas, daržovių kotletus, naminę duoną, košes ir daugelį kitų patiekalų. Jos taip pat tinka kepiniams puošti.