Per didelis riebalų kiekis sriuboje gali užgožti skonį ir sukelti nemalonų riebumo pojūtį. Paprasta išeitis yra ledo kubelių triukas: įdėkite kelis ledo kubelius tiesiai į karštą sriubą, kad riebalai sustingtų ir priliptų prie jų. Kai ledas iškils į paviršių, šaukštu nuplaukite prikibusius riebalus. Kad rezultatai būtų geriausi, išimkite kubelius, kol jie visiškai neištirpo. Ne mažiau veiksmingos alternatyvos yra ir kiti metodai, pavyzdžiui, nusausinimas popieriniu rankšluosčiu arba naudojant riebalų atskirtuvą.
Kodėl riebalų atskyrimas svarbus sriubos kokybei

Kodėl riebalų perteklius turi įtakos sriubos kokybei? Kai sriuboje yra per daug riebalų, ji sukelia nemalonų riebų pojūtį burnoje ir palieka riebią plėvelę ant gomurio.
Per didelis riebalų kiekis gali užgožti delikatesnius ingredientų skonius, todėl skonis tampa vienaplanis.
Riebalų atskyrimas pagerina tekstūrą ir išvaizdą. Drumzlinos, aliejumi pasidengusios sriubos atrodo neskanios ir neprofesionalios.
Asmenims, turintiems dietinių apribojimų ar sveikatos problemų, pašalinus riebalų perteklių, sriubos tampa lengviau prieinamos ir lengviau virškinamos.
Be to, tinkamai nugriebta sriuba geriau išsilaiko, nes pertekliniai riebalai laikui bėgant gali surūgti, o tai kenkia skoniui ir galiojimo laikui.
Ledo kubelių metodas: Virtuvės Hack riebalų šalinimo
Tarp paprasčiausių, tačiau efektyviausių riebalų pertekliaus šalinimo iš sriubos metodų ledo kubelių metodas išsiskiria savo prieinamumu ir patikimumu.
Taikant šį metodą keli ledo kubeliai atsargiai dedami tiesiai į karštą sriubą. Dėl ledo susidaro temperatūros skirtumai, todėl riebalų molekulės sukietėja ir prilimpa prie kubelių.
Kai ledas iškyla į paviršių, jis pritraukia sutirštėjusius riebalus, kuriuos galima lengvai nubraukti šaukštu. Kad pasiektumėte geriausių rezultatų, ledo kubelius naudotojai turėtų dėti po vieną ir kiekvieną jų išimti, kol jie visiškai neištirpo.
Šis metodas ypač tinka sultiniams ir skaidrioms sriuboms.
Alternatyvūs sriubos nuriebalinimo būdai

Be ledo kubelių, yra ir keletas kitų veiksmingų būdų, kaip pašalinti nepageidaujamus riebalus iš naminių sriubų.
šaldymo būdas – sriubą reikia šaldyti tol, kol riebalai ant viršaus sukietėja, tada juos tiesiog nuimti šaukštu.
Kitas būdas – popierinio rankšluosčio metodas: ant sriubos paviršiaus švelniai uždėjus sugeriamąjį popierių, riebalai pašalinami.
Norint iš karto pašalinti riebalus, galima naudoti riebalų atskirtuvą, panašų į matavimo puodelį su apačioje esančiu snapeliu, kuris leidžia išpilti sultinį ir sulaiko riebalus.
Tradiciniai virėjai dažnai taiko ladle metodą – paviršių nuplauna negiliu šaukštu.
Prieš patiekiant sriubą, ant karštos sriubos viršaus trumpam padėta duonos riekelė taip pat veiksmingai sugeria aliejaus perteklių.
Riebalų pertekliaus išvengimas kepant
Riebalų pertekliaus išvengimas kepant
Veiksmingiausias būdas ne kovoti su riebalų pertekliumi po gaminimo, o užkirsti kelią jų kaupimuisi. Rinkitės liesesnius mėsos gabalus ir, prieš dėdami ingredientus į puodą, nupjaukite matomus riebalus.
Ruošiant sultinius su kaulais ar sultinį, apsvarstykite galimybę trumpam blanširuoti kaulus verdančiame vandenyje, o prieš pradedant gaminti sultinį, šį vandenį iš pradžių išpilkite.
Naudodami riebią mėsą, pavyzdžiui, vištieną su oda arba marmurinę jautieną, prieš dėdami į sriubą, apsvarstykite galimybę ją apkepti atskirai ir nusausinti riebalų perteklių.
Arba išvirkite šiuos ingredientus iš anksto, laikykite šaldytuve, pašalinkite sutirštėjusį riebalų sluoksnį ir tada tęskite sriubos gaminimo procedūrą.
Kaip atskirti svarbiausius riebalus nuo nepageidaujamų riebalų

Ne visus riebalus iš sriubos reikėtų pašalinti, nes tam tikri riebalai suteikia svarbų skonį, sodrumą ir minkštumą, kurie lemia daugelį mėgstamų receptų.
Norėdami atskirti naudingus riebalus nuo perteklinių, stebėkite sriubos paviršių. Esminiai riebalai atrodo kaip maži, blizgantys lašeliai, kurie susilieja su sultiniu, o nepageidaujami riebalai sudaro storą, nepermatomą sluoksnį, kuris atvėsęs atsiskiria.
Kitas rodiklis yra skonis – būtini riebalai harmoningai sustiprina skonį, o pertekliniai riebalai palieka nemalonų, riebų sluoksnį ant gomurio.
Sriubų, kurių pagrindą sudaro kremas, tekstūra yra neatsiejama nuo tam tikrų riebalų. Tuo tarpu skaidriems sultiniams paprastai reikia nedaug riebalų.
Nugriebtų riebalų pavertimas aromatingais maisto gaminimo ingredientais
Daugelis namų šeimininkų iš sriubų išmeta nušlifuotus riebalus, taip praleisdami neįkainojamą progą panaudoti šį didelį skonį turintį ingredientą.
Šiuose išlydytuose riebaluose yra koncentruotos mėsos ir aromatinių medžiagų, naudotų originalioje sriuboje, esencijos.
Perkoštus riebalus laikykite sandariuose induose šaldytuve iki vienos savaitės arba užšaldykite, kad ilgiau išsilaikytų.
Naudokite juos daržovėms sauté, kad pagardintumėte būsimus patiekalus.
Atvėsintus riebalus suplakite su žolelėmis ir tepkite ant šiltos duonos.
Gamindami tradicinius patiekalus, įmaišykite jį į padažų padažus arba naudokite kaip riebalų komponentą pyragaičių tešloje.
Šiais būdais tai, kas gali būti laikoma atliekomis, paverčiama vertingu kulinariniu turtu.