5 maisto produktai, kuriuos turėtume valgyti kasdien, kad gyventume ilgiau

Galbūt įdomu, kaip jūsų mityba gali turėti įtakos ilgaamžiškumui, o atsakymas slypi penkiuose pagrindiniuose maisto produktuose, kuriuos turėtumėte valgyti kasdien. Pavyzdžiui, lapiniai žalumynai yra ne tik salotų užpildas; juose gausu organizmui būtinų maistinių medžiagų. Uogos yra ne tik skanios, bet ir antioksidantai, saugantys jūsų smegenis ir širdį. Riešutai ir sėklos suteikia sveikų riebalų, o neskaldyti grūdai, kuriuose gausu skaidulų, padeda sumažinti ligų riziką. Riebi žuvis, kurioje gausu omega-3 rūgščių, palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą. Smalsu, kaip šie maisto produktai gali pakeisti jūsų kasdienybę ir sustiprinti sveikatą? Tyrinėkime toliau.

Lapiniai žalumynai

Jei siekiate ilgaamžiškumo, svarbiausių maistinių medžiagų kupini lapiniai žalumynai turėtų būti pagrindinė jūsų kasdienės mitybos dalis. Šiose daržovėse, pavyzdžiui, špinatuose, lapiniuose kopūstuose ir šveicariškuose mangolduose, gausu vitaminų A, C ir K, taip pat tokių mineralų kaip kalcis, geležis ir magnis.

Reguliariai vartojant lapinius žalumynus galima palaikyti imuninę sistemą, pagerinti kaulų būklę ir sumažinti uždegimus. Tyrimai rodo, kad mityba, kurioje gausu šių žalumynų, susijusi su mažesne lėtinių ligų, įskaitant širdies ligas ir tam tikrų rūšių vėžį, rizika.

Kad kuo geriau išnaudotumėte šias maistines vertybes, stenkitės kasdien į maistą įtraukti bent po vieną porciją lapinių žalumynų. Šviežių špinatų galite įmaišyti į rytinį kokteilį, lapinių kopūstų – į pietų salotas arba troškinti šveicariškus mangoldus kaip garnyrą prie vakarienės.

Kad būtų patogiau, šaldytuve laikykite iš anksto nuplautus žalumynus ir išbandykite įvairias jų rūšis, kad patiekalai būtų įdomūs.

Uogos

Uogos yra skanus ir maistingas bet kokios ilgaamžiškumo siekiančios dietos priedas. Uogos, tokios kaip mėlynės, braškės ir avietės, kupinos antioksidantų, vitaminų ir skaidulinių medžiagų, yra labai naudingos sveikatai. Uogose esantys antioksidantai padeda kovoti su oksidaciniu stresu ir uždegimu, kurie yra susiję su senėjimu ir įvairiomis ligomis.

Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant uogas galima pagerinti širdies sveikatą, sumažinti kraujospūdį ir pagerinti smegenų veiklą.

Įtraukti uogas į kasdienę rutiną yra paprasta ir įvairiapusiška. Jų galite dėti į rytinius dribsnius, įmaišyti į kokteilius arba sumaišyti su jogurtu ir skaniai užkandžiauti. Šviežios, šaldytos ar džiovintos uogos išlaiko savo maistinę vertę, todėl jomis galite mėgautis ištisus metus.

Kad uogos būtų kuo naudingesnės sveikatai, per dieną suvalgykite maždaug puodelį mišrių uogų.

Rinkdamiesi uogas, jei įmanoma, rinkitės ekologiškas uogas, kad sumažintumėte pesticidų poveikį. Jose mažai kalorijų ir daug skonio, todėl jos puikiai tinka tiems, kurie stebi savo svorį.

Riešutai ir sėklos

Kai kalbama apie ilgesnį ir sveikesnį gyvenimą, nepamirškite riešutų ir sėklų galios. Šiuose mažuose mitybos šaltiniuose gausu svarbiausių maistinių medžiagų, kurios palaiko širdies sveikatą, mažina uždegimus ir net gali sumažinti lėtinių ligų riziką.

Daug sveikų riebalų, baltymų, vitaminų ir mineralų, todėl įvairių riešutų ir sėklų įtraukimas į savo mitybą gali būti labai naudingas.

Migdolai, graikiniai ir graikiniai riešutai, linų sėmenys ir chia sėklos yra puikus pasirinkimas. Migdoluose gausu vitamino E, kuris palaiko odos sveikatą ir stiprina imuninę sistemą. Graikiniuose riešutuose yra omega-3 riebalų rūgščių, kurios saugo širdį. Linų sėmenyse ir ispaninio šalavijo sėklose gausu skaidulų, kurios gali padėti reguliuoti virškinimą ir cukraus kiekį kraujyje.

Įtraukti riešutus ir sėklas į kasdienę rutiną nesudėtinga. Pabarstykite jų ant rytinio jogurto ar avižinių dribsnių, įberkite į salotas arba užkandžiaukite sauja.

Kad išvengtumėte kalorijų pertekliaus, rinkitės nedidelę porciją, maždaug ketvirtadalį puodelio. Į savo racioną įtraukdami įvairių riešutų ir sėklų, padidinsite maistinių medžiagų kiekį ir prisidėsite prie ilgesnio ir sveikesnio gyvenimo.

Pilno grūdo grūdai

Siekdami ilgesnio ir sveikesnio gyvenimo, nenuvertinkite neskaldytų grūdų vaidmens . Šiuose maistingumu pasižyminčiuose grūduose gausu skaidulų, svarbiausių vitaminų ir mineralų.

Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant neskaldytus grūdus galima sumažinti širdies ligų, 2 tipo diabeto ir tam tikrų vėžio rūšių riziką. Skirtingai nuo rafinuotų grūdų, neskaldytuose grūduose išlieka sėlenos, gemalas ir endospermas, todėl jie turi daugiau maistingųjų medžiagų ir mažesnį glikemijos indeksą, padedantį išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje.

Įtraukti neskaldytus grūdus į savo mitybą nebūtinai turi būti sudėtinga. Dieną pradėkite dubenėliu avižinės košės arba pilno grūdo dribsnių. Ruošdami sumuštinius rinkitės viso grūdo arba kelių grūdų duoną.

Vakarienei pabandykite baltuosius ryžius pakeisti rudaisiais ryžiais, kvinoja arba miežiais. Šie nedideli pokyčiai gali pastebimai padidinti skaidulinių medžiagų ir maistinių medžiagų paros normą.

Nepamirškite tikrinti maisto produktų etikečių, ar pirmoji sudedamoji dalis yra „pilno grūdo”, kad įsitikintumėte, jog gaunate tikrų pilno grūdo produktų.

Riebi žuvis

Norėdami padidinti savo ilgaamžiškumą ir sveikatą, į kasdienį maistą įtraukite riebios žuvies. Riebioje žuvyje, pavyzdžiui, lašišoje, skumbrėje ir sardinėse, gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios gyvybiškai svarbios širdies sveikatai.

Šie sveiki riebalai gali padėti sumažinti uždegimą, kraujospūdį ir širdies ligų riziką. Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant riebią žuvį ilgėja gyvenimas, nes ji gerina širdies ir kraujagyslių sveikatą.

Įtraukti riebią žuvį į savo mitybą yra praktiška ir paprasta. Pabandykite vakarienei išsikepti ar iškepti lašišą, į salotas įmaišyti sardinių arba skumbrės kaip sumuštinių įdaro. Siekite suvalgyti bent dvi porcijas per savaitę, kad gautumėte naudos.

Jei šviežia žuvis neprieinama, patogi alternatyva – konservuota žuvis, kurioje taip pat gausu omega-3.

Be to, riebios žuvys yra geras aukštos kokybės baltymų ir svarbiausių vitaminų bei mineralų, tokių kaip vitaminas D ir selenas, šaltinis, palaikantis bendrą sveikatą.

Dažnai užduodami klausimai

Kaip drėkinimas veikia ilgaamžiškumą ir bendrą sveikatą?

Hidratacija labai svarbi ilgaamžiškumui ir sveikatai. Geriant pakankamai vandens palaikomos organizmo funkcijos, palengvinamas virškinimas ir pagerėja kognityvinė veikla. Jis taip pat palaiko imuninę sistemą ir odos sveikatą, mažina lėtinių ligų riziką. Pirmenybę teikite kasdieniam drėkinimui.

Ar yra specifinių prieskonių, skatinančių ilgesnį gyvenimą?

Į savo mitybą turėtumėte įtraukti ciberžolę, imbierą ir cinamoną. Juose gausu antioksidantų ir priešuždegiminių savybių, kurios gali palaikyti širdies sveikatą, pagerinti virškinimą ir potencialiai sumažinti lėtinių ligų riziką, taip prisidedant prie ilgesnio gyvenimo.

Kokį vaidmenį miegas atlieka palaikant sveiką mitybą?

Miegas turi įtakos jūsų mitybai, nes reguliuoja alkio hormonus ir padeda pasirinkti sveikesnį maistą. Miego trūkumas didina potraukį kaloringam maistui. Pirmenybę teikite 7-9 valandoms miego kasdien, kad galėtumėte subalansuotai maitintis ir palaikyti bendrą savijautą.

Kaip protarpinis badavimas gali paveikti gyvenimo trukmę?

Protarpinis badavimas gali pailginti gyvenimo trukmę, nes pagerėja medžiagų apykaita, sumažėja uždegimas ir pagerėja ląstelių atstatymas. Jis skatina organizmą naudoti sukauptus riebalus energijai gauti, todėl gali sumažėti ligų rizika. Prieš pradėdami badauti, visada pasitarkite su gydytoju.

Ar sąmoningumas arba meditacija gali turėti įtakos mitybos pasirinkimui ir ilgaamžiškumui?

Sąmoningumas ir meditacija gali turėti teigiamos įtakos jūsų mitybos pasirinkimui ir ilgaamžiškumui. Juos praktikuodami dažniau priimsite sveikesnius maisto sprendimus, sumažinsite su stresu susijusį valgymą ir pagerinsite bendrą savijautą, o sąmoningas gyvenimas gali pailginti jūsų gyvenimo trukmę.

Išvada

Į kasdienę mitybą įtraukdami lapinius žalumynus, uogas, riešutus ir sėklas, neskaldytus grūdus ir riebią žuvį galite labai pagerinti savo sveikatą ir ilgaamžiškumą. Šiuose maisto produktuose gausu svarbiausių maistinių medžiagų, antioksidantų, sveikųjų riebalų ir skaidulų, o visa tai gerina širdies ir smegenų sveikatą, mažina uždegimus ir ligų riziką. Įtraukdami šiuos maisto produktus į savo valgiaraštį, žengsite praktinius žingsnius sveikesnio ir ilgesnio gyvenimo link. Pradėkite šiandien ir pajuskite skirtumą jau rytoj!