Kaip išmatuoti kambarį ir pasirinkti tinkamą kilimo dydį

Kilimai yra viena iš tų prekių, kurios gali akimirksniu transformuoti jūsų namų erdves. Kilimas yra vienas iš pagrindinių interjero elementų, galintis ne tik suteikti jaukumo ir šilumos jūsų namams, bet ir padėti sukurti harmoningą bei stilingą erdvę. Šiame straipsnyje pateiksiu išsamų gidą, kaip teisingai išmatuoti kambarį ir pasirinkti tinkamą kilimo dydį, kad jis puikiai derėtų su jūsų baldais ir kitomis interjero detalėmis. O įsigyti juos galite nuorodoje kilimai internetu.

Kodėl svarbu tinkamai išmatuoti kambarį?

Tinkamai išmatuotas kilimas ne tik puikiai atrodys jūsų kambaryje, bet ir padės sukurti subalansuotą ir funkcionalią erdvę. Per mažas kilimas gali atrodyti neproporcingai ir prarasti savo poveikį, o per didelis gali užgožti kitus interjero elementus ir sukelti vizualinę netvarką. Todėl labai svarbu tinkamai išmatuoti kambarį ir pasirinkti kilimą, kuris geriausiai atitinka jūsų poreikius ir stilių.

Kaip teisingai išmatuoti kambarį?

Norėdami tinkamai išmatuoti kambarį, turite atlikti keletą paprastų žingsnių:

  1. Išmatuokite kambario ilgį ir plotį: Pirmiausia, išmatuokite kambario ilgį ir plotį, naudodami matavimo juostą. Užrašykite šiuos matmenis, kad galėtumėte lengvai juos panaudoti vėliau.
  2. Pažymėkite pagrindines zonas: Pažymėkite pagrindines zonas, kuriose norite padėti kilimą. Pavyzdžiui, svetainėje tai gali būti zona aplink sofą ir kavos staliuką, o miegamajame – zona aplink lovą.
  3. Nustatykite baldų išdėstymą: Apsvarstykite, kaip jūsų baldai bus išdėstyti aplink kilimą. Ar norite, kad visi baldai būtų ant kilimo, ar tik dalis jų? Tai padės jums nuspręsti, kokio dydžio kilimas yra tinkamiausias jūsų erdvei.
  4. Pažymėkite kilimo kontūrus: Naudodami dažų juostą ar kitą laikiną žymėjimo priemonę, pažymėkite kilimo kontūrus ant grindų. Tai padės jums vizualiai įvertinti, kaip kilimas atrodys jūsų kambaryje, ir ar jis yra tinkamo dydžio.

Kaip pasirinkti tinkamą kilimo dydį skirtingoms kambario zonoms?

Svetainė

Svetainėje kilimas dažnai yra pagrindinis akcentas, todėl svarbu, kad jis būtų tinkamo dydžio ir gerai derėtų su baldais. Štai keli patarimai, kaip pasirinkti tinkamą kilimo dydį svetainėje:

  • Visa zona: Jei norite, kad visi baldai būtų ant kilimo, pasirinkite didelį kilimą, kuris apima visą zoną. Kilimas turėtų būti pakankamai didelis, kad visos baldų kojos būtų ant jo, net kai kėdės yra ištrauktos.
  • Dalinis uždengimas: Jei norite, kad tik dalis baldų būtų ant kilimo, pasirinkite mažesnį kilimą, kuris apima pagrindinę zoną. Pavyzdžiui, kilimas gali būti pakankamai didelis, kad ant jo būtų sofa ir kavos staliukas, tačiau kėdės gali būti už kilimo ribų.
Miegamasis

Miegamajame kilimas dažniausiai naudojamas jaukumui ir komfortui padidinti. Štai keli patarimai, kaip pasirinkti tinkamą kilimo dydį miegamajame:

  • Visa lova: Jei norite, kad kilimas apimtų visą lovos zoną, pasirinkite didelį kilimą, kuris apima lovą ir naktinius staliukus. Kilimas turėtų būti pakankamai didelis, kad jis būtų iš visų pusių išlindęs bent 60 cm nuo lovos kraštų.
  • Pusė lovos: Jei norite, kad kilimas būtų tik po lovos priekine dalimi, pasirinkite mažesnį kilimą, kuris apimtų lovos plotį ir išlįstų bent 60 cm nuo priekinių kojų. Tai suteiks jūsų miegamajam jaukumo, tačiau bus ekonomiškesnis pasirinkimas.
Valgomasis

Valgomojo zonoje kilimas padeda sukurti atskirą erdvę ir suteikia stiliaus bei elegancijos. Štai keli patarimai, kaip pasirinkti tinkamą kilimo dydį valgomajame:

  • Po stalu ir kėdėmis: Kilimas turėtų būti pakankamai didelis, kad visos valgomojo kėdės būtų ant jo, net kai jos yra ištrauktos. Tai ne tik padeda apsaugoti grindis, bet ir suteikia kambariui vientisumo ir užbaigtumo jausmą.
  • Proporcijos: Pasirinkite kilimą, kuris yra proporcingas jūsų valgomojo stalui. Pavyzdžiui, jei turite apvalų stalą, apvalus kilimas gali būti puikus pasirinkimas, kad sukurtumėte harmoningą vaizdą.
Prieškambaris

Prieškambaryje kilimas gali būti naudojamas ne tik dekoratyviniais tikslais, bet ir praktiškai. Tuomet padeda sulaikyti purvą ir drėgmę, ypač lietingomis dienomis. Be to, jis suteikia jaukumo ir šilumos įėjimo zonoje, palikdamas gerą pirmąjį įspūdį apie jūsų namus.

  • Ilgis ir plotis: Pasirinkite kilimą, kuris yra pakankamai ilgas ir platus, kad uždengtų pagrindinę įėjimo zoną. Tai padės išvengti purvo ir drėgmės plitimo į kitas namų dalis.
  • Atsparumas: Rinkitės kilimą iš atsparių medžiagų, tokių kaip džiutas ar sintetika, kurie lengvai valomi ir atsparūs dėvėjimui.
Vaikų kambarys

Vaikų kambaryje kilimas yra puikus būdas sukurti saugią ir patogią žaidimų erdvę. Pasirinkite lengvai valomus ir atsparius dėmėms kilimus, kad būtų lengviau prižiūrėti šią intensyviai naudojamą zoną. Ryškios spalvos ir žaismingi raštai gali suteikti kambariui linksmumo ir energijos.

  • Žaidimų zona: Pasirinkite kilimą, kuris apima pagrindinę žaidimų zoną ir suteikia vaikams pakankamai vietos žaisti ir judėti. Tai gali būti minkštas, pliušinis kilimas, kuris suteiks papildomo komforto ir saugumo.
  • Dydis: Pasirinkite kilimą, kuris yra pakankamai didelis, kad uždengtų pagrindinę žaidimų zoną, tačiau neužgožtų kitų baldų ir interjero elementų.

Derinimas su kitomis interjero detalėmis

Kilimas turėtų būti harmoningai suderintas su kitomis interjero detalėmis, kad sukurtų vientisą ir estetiškai patrauklų vaizdą. Štai keli patarimai, kaip tai padaryti:

  • Spalvų derinimas: Pasirinkite kilimą, kurio spalvos dera su jūsų baldais, sienomis ir kitais dekoro elementais. Jei jūsų kambarys yra neutralus, ryškus kilimas gali tapti pagrindiniu akcentu. Jei kambarys jau yra spalvingas, neutralus kilimas gali padėti subalansuoti bendrą vaizdą.
  • Raštai ir tekstūros: Kilimo raštai ir tekstūros turėtų derėti su kitais tekstilės gaminiais, tokiais kaip užuolaidos, pagalvėlės ar lovatiesės. Pavyzdžiui, jei turite margas pagalvėles, rinkitės kilimą su subtiliais raštais arba vienspalvį.
  • Dydis: Pasirinkite tinkamo dydžio kilimą, kad jis harmoningai įsilietų į erdvę. Per mažas kilimas gali atrodyti neproporcingai, o per didelis gali užgožti kitus interjero elementus. Pasistenkite, kad kilimas būtų pakankamai didelis, kad visi pagrindiniai baldai būtų ant jo arba bent jau jų priekinės kojelės.

Pasirinkus tinkamą kilimo dydį, jūsų namų interjeras taps dar jaukesnis ir patrauklesnis. Jei ieškote būdų, kaip pagerinti savo namų interjerą, apsvarstykite galimybę įsigyti kilimą.