Ko reikia norint laimėti pokerio turnyrą?

Pirmieji turnyrai atsirado dar laukinių vakarų laikais, kai pokeris buvo žaidžiamas Misisipe plaukiojančiuose garlaiviuose. Tolimesniam jų populiarumui papildomą impulsą suteikė nuo 1970 metų vykstanti „World Series of Poker“. Šių renginių patrauklumo pagrindinė priežastis – norint juose kažką pasiekti reikia sėkmės, strategijos ir įgūdžių. Bet tai galioja bet kokioms azartinių žaidimų varžybose – ruletės, bakara, blackjack ar verde kazino organizuojamuose lošimų automatų turnyruose. Šiame straipsnyje išsamiau pažvelgsime į būtent su pokeriu susijusius aspektus.

FilmasLaikotarpisTurnyrasIšleidimo data
MaverikasLaukinių vakarų periodasKelių dienų Texas Hold’em1994
Lucky YouXX a. pabaigaWorld Series klasifikacija2007
The GrandXXa. pabaigaWorld Championship of Poker2007
KidPokerŠio amžiaus pradžiaWorld Series2015

Taisyklės

Būtina ne tik gerai žinoti pokerio subtilybes, bet ir aiškiai suvokti kokiame turnyre bandote laimę. Greitas tempas (turbo, hyper turbo) lemia, kad negalima laukti idealios rankos ir reikia ženkliai daugiau agresyvaus žaidimo. Jei visi pradeda su daug žetonų – tinkamiausia strategija primins žaidimus grynaisiais pinigais. Kai kurie turnyrai moka prizus už eliminuotus žaidėjus, juose daug rizikingiau statyti visus žetonus, nes kai kurie priešininkai tik ir laukia tokios progos.

Privalomi statymai

Jei jų nebūtų, turnyrai vyktų itin lėtai, nes visi lauktų labai gerų rankų. Turnyre dažnai veiksmą lemia bandymai laimėti svetimus privalomuosius statymus arba apginti savo. Ginant savo didžiuosius statymus labai svarbus rankos potencialas po papildomų kortų, ypač galimybė surinkti penkias vienos spalvos kortas ar eilę. Žinoma, žaidėjas neturėtų būti pernelyg nuspėjamas – kelti kiekviename žaidime ar atsakyti į kiekvieną statymą.

Kontroliuojamas agresyvumas

Siekiant sėkmės turnyre tikrai reikia agresyvaus kėlimo ir kitų ryžtingų veiksmų. Bet jie privalo turėti aiškius tikslus – laimėti kažkieno didįjį privalomą statymą, pademonstruoti, kad nepasiduodate aiškiam blefavimui. Kai statymuose dalyvauja keli žaidėjai, bent vienas jų tikriausiai turi itin stiprią ranką ir agresyvus žaidimas gali nulemti daug potencialių nuostolių. Ir jau tikrai neverta būti maniaku, kuris stato kiekviename dalinime ar į kiekvieną pakėlimą reaguoja statydamas visus žetonus.

Kintanti žetonų vertė

Sukurta daugybė modelių turnyriniam pokeriui vertinti. Jie visi sutaria, kad žetonų vertė yra kintantis dydis, kuris priklauso nuo turimo jų kiekio ir turnyro stadijos. Nesunku suprasti, kad žetonų vertė kyla, kai jų yra nedaug ir negalima sau leisti atsitiktinių statymų kėlimų, o geresnė pradinė ranka reikalauja agresyvių veiksmų. Bet dažnai nesuvokiama, kad žetonų vertė yra žymiai mažesnė turnyro pradžioje ir rizika iškristi yra daug svarbesnė, nei galimybė pasidvigubinti. Burbulo fazėje vertė priklauso nuo išsikeltų tikslų. Jei siekiama bet kokios išmokos, žetonai yra tokie svarbūs, kad kelti beveik niekados nepasimoka.

Prisitaikymas prie situacijos

Geriausias patarimas yra įvertinti aplink esančius žaidėjus ir stengtis išnaudoti jų tendencijas. Reiktų statyti agresyviau, jei jie žaidžia itin konservatyviai, nes turnyras tik prasidėjo ar artėja prie išmokų stadijos. Jei prie stalo visi kelia neprotingu tempu, verta palaukti geros rankos ir susižerti neracionaliai sukeltus statymus. Siekiant laimėti turnyrą ypač svarbus aktyvumas burbulo stadijoje, nes čia žaidėjų veiksmai yra labiausiai nuspėjami.

Turnyro vidurys

Vidurinės renginio stadijos yra sudėtingiausia vieta, kai sunku duoti konkrečių patarimų. Čia daug lemia sėkmė ir sugebėjimas vertinti priešininkų veiksmus. Kita vertus šiame etape galima pamiršti turnyrinius aspektus ir tiesiog žaisti pagal savo gebėjimus. Svarbu išlaikyti kantrybę ir gerai apgalvoti ar verta atsakyti į kitų statymus.

Pozicija

Turnyrinė strategija neeliminuoja esminių gero ir tvarkingo pokerio elementų. Pozicija prie stalo išlieka itin svarbus veiksnys, nes niekados tobulai nenuspėsite kitų žaidėjų gautų kortų. Daug geriau statyti, kai žinote daugumos priešininkų veiksmus, o ne viltingai pakėlėte ir sulaukėte situacijos kai reikia arba statyti viską, arba imtis nuostolių kontrolės.

Žetonų kiekis

Šis skaičius dažniausiai nulemia tinkamiausią strategiją. Apibendrinant, kuo daugiau turite, tuo mažesnės vertės yra papildomi žetonai. Bet tai nereiškia, kad didelė krūvelė turėtų lemti pasyvų žaidimą. Priešingai reikia bandyti pasinaudoti faktu, kad pakėlimas yra mažiau vertingas nei priešininkams ir žaisti agresyviau. Dažniausiai patariama:

  • turint mažai, apie 10 privalomų statymų, arba statyti visus žetonus arba laukti kitos rankos;
  • turint nedaug, apie 20 statymų, žaisti konservatyviai ir laukti itin gerų kortų;
  • turint daug, 50 ar daugiau, spausti priešininkus ir kelti dažniau.

Laimėjimų vertė

Žaidžiant internetu dažnai manoma, kad laimėjimai lygūs išmokoms. Bet reikėtų vertinti turnyre sugaištą laiką, kurį galima panaudoti grynųjų pinigų pokeryje. Pastarasis dažnai yra labiau nuspėjamas ir gali duoti daugiau pelno. Žaidžiant gyvai reikia įvertinti papildomas išlaidas – kelionę, pragyvenimo išlaidas. Žinoma, dideli turnyrai yra puiki proga išgarsėti ir rasti rėmėjų, ar susikurti progą išpopuliarinti savo tinklaraštį ar Youtube kanalą.

Ateities perspektyvos

Pokerio turnyrai išpopuliarėjo, kai juos pradėjo vaizduoti šiuolaikinėje kultūroje – filmuose, knygose ir serialuose. Gyvai vykstantys turnyrai pritraukia daug dėmesio, juos ne tik transliuoja internetu, bet ir rodo per televizijas. Įvairiose internetinėse platformose taip pat galima susipažinti su šia pramogos rūšimi. Prieinamumas ir formato lankstumas garantuoja, kad ir ateityje turnyrai sugebės prisitaikyti prie kintančio publikos skonio ir pritraukti dar daugiau žaidėjų. Dirbtinio intelekto technologijos turėtų suteikti dar daugiau galimybių naudotis įvairiomis pokerį analizuojančiomis programomis. Jos vertina ne tik žaidėją ir jo tendencijas, bet ir dažniau sutinkamu oponentų žaidimo stilių, tad virtualūs asistentai gali greitai tapoti pokerio internetu kasdienybe.