Kriaušės – tai ne tik gaivus ir saldus sezoninis vaisius, bet ir puikus ingredientas įvairiems desertams. Jos pasižymi mažu kaloringumu ir dėl savo natūralaus saldumo gali būti vartojamos net diabetu sergančių žmonių. Be to, kriaušės puikiai dera su įvairių rūšių tešla, tad iš jų galite ruošti tiek sluoksniuotus pyragus, sausainius, tiek netgi picas.
Šiame recepte kriaušės puikiai derinamos su cinamonu ir gaiviu citrininiu kremu, sukurdamos ypatingą skonio paletę. Tai lengvai paruošiamas, bet įspūdingo skonio pyragas, kuris tiks tiek kasdieniam pasilepinimui, tiek šventiniam stalui.
Ingredientai:
- 250 g kvietinių miltų
- 50 g migdolų miltų
- 200 g sviesto
- 250 g cukraus
- 3 kiaušinių tryniai
- 2 kiaušiniai
- 20 g krakmolo
- 2 citrinos (naudojamos žievelė ir sultys)
- 2 didelės prinokusios kriaušės
- Cinamonas
- Žiupsnelis druskos
- Sviesto formai
Paruošimo laikas:
- Paruošimas: 20 min
- Kepimas: 40-50 min
- Patiekimo porcijos: 8
- Kalorijos: 288 kcal / 100 g
- Pyrago svoris: apie 1,5 kg
Paruošimas:
- Tešlos paruošimas:
Ant miltuoto darbo paviršiaus suformuokite duobutę. Į ją suberkite kvietinius ir migdolų miltus, įdėkite suminkštintą sviestą, cukrų, 3 kiaušinių trynius ir žiupsnelį druskos. Greitai rankomis suminkykite tešlą ir iškočiokite ją kočėlu. Paruoštą tešlą dėkite į 24 cm skersmens sviestu išteptą ir miltais pabarstytą kepimo formą. Tešlą keliose vietose subadykite šakute ir formą įdėkite į šaldytuvą, kol ruošite kremą. - Citrininis kremas:
Nedideliame puode išlydykite sviestą ir leiskite jam šiek tiek atvėsti. Į šiek tiek atvėsusį sviestą suberkite cukrų ir išmaišykite. Po truputį įmaišykite kiaušinius, krakmolą, smulkintą citrinų žievelę ir vienos citrinos sultis. Puodą dėkite ant silpnos ugnies ir nuolat maišydami virkite, kol kremas pradės tirštėti. Kai kremas sutirštės, nuimkite nuo ugnies ir leiskite jam šiek tiek atvėsti. - Pyrago surinkimas:
Į paruoštą kepimo formą su tešla supilkite citrininį kremą. Kriaušes nulupkite, perpjaukite pusiau ir išimkite sėklas. Kriaušes supjaustykite pusmėnuliais ir išdėliokite ant kremo. Pabarstykite cinamonu. - Kepimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Pyragą kepkite apie 35 minutes, kol tešla taps auksinės spalvos, o kremas sutvirtės. Patikrinkite pyrago iškepimą įsmeigę dantų krapštuką – jei jis ištraukus lieka švarus, pyragas iškepęs. Jei pyrago paviršius pradės degti, uždenkite jį folija. - Patiekimas:
Išėmę pyragą iš orkaitės, uždenkite jį švariu rankšluosčiu ir leiskite pastovėti 10-15 minučių. Po to galite pjaustyti pyragą į 8 lygias porcijas. Pyragas puikiai derės su kambario temperatūros baltuoju vynu arba švelniais grietininiais ledais.
Patarimas:
Jei neturite migdolų miltų, juos galite pasigaminti tiesiog sumaldami migdolus. Skonis šiek tiek skirsis, bet galutinis rezultatas tikrai bus puikus.