Tam tikri maisto produktai niekada neturėtų būti laikomi viename šaldytuve, kad išliktų švieži ir būtų išvengta užteršimo. Etileną gaminantys vaisiai (obuoliai, bananai) pagreitina jautrių produktų, tokių kaip brokoliai ir lapiniai žalumynai, gedimą. Siekiant išvengti kryžminės bakterinės taršos, žalią mėsą reikia atskirti nuo paruoštų valgyti maisto produktų. Kvapą skleidžiančius pieno produktus reikia atskirti nuo stiprų kvapą skleidžiančių produktų, pavyzdžiui, svogūnų ir česnakų. Drėgmę išskiriančias daržoves reikėtų laikyti atokiau nuo sausų produktų. Tinkamas maisto produktų atskyrimas labai prailgina galiojimo laiką ir sumažina per maistą plintančių ligų riziką.
Etileno gamintojai ir jautrūs produktai: Prinokimo poveikis
Laikomi arti vienas kito, etileną gaminantys vaisiai gali labai pagreitinti etilenui jautrių produktų nokimo procesą. Etilenas – natūralus augalų hormonas – yra nokinimo veiksnys, sukeliantis fiziologinius pokyčius vaisiuose ir daržovėse.
Dažniausi etileno gamintojai yra obuoliai, bananai, avokadai, pomidorai ir persikai. Jautrūs produktai, kurie greitai sugenda veikiami etileno dujų, yra brokoliai, morkos, agurkai, lapiniai žalumynai ir saldžiosios bulvės.
Šiuose jautriuose produktuose gali atsirasti rudų dėmių, jie gali pagelsti arba tapti per anksti minkšti, jei laikomi kartu su etileno dujas išskiriančiais maisto produktais.
Norėdami maksimaliai padidinti šviežumą ir prailginti galiojimo laiką, etileno gamintojus laikykite atskirai nuo jautrių produktų. Apsvarstykite galimybę naudoti tam skirtus trapius stalčius su reguliuojama drėgmės kontrole arba laikykite etileną produkuojančius vaisius ant stalviršių, kol jie sunoksta, tada laikykite šaldytuve atskirai nuo pažeidžiamų produktų.
Kvapą sugeriantys maisto produktai ir stiprų kvapą skleidžiantys daiktai
Lygiai taip pat, kaip etilenas gali turėti įtakos nokimui, tam tikri maisto produktai lengvai sugeria aplinkinius kvapus, o kiti skleidžia stiprius aromatus, todėl bendrose sandėliavimo patalpose susidaro problemiški deriniai.
Sviestas, pienas ir kiaušiniai yra akytos struktūros, veikiančios kaip kvapų kempinės, greitai sugeriančios aromatinius junginius iš netoliese esančių produktų. Tuo pat metu tokie maisto produktai kaip svogūnai, česnakai ir stiprūs sūriai nuolat išskiria lakiuosius sieros junginius, kurie prasiskverbia į visą šaldymo aplinką.
Kad išvengtumėte skonio užteršimo, kvapus sugeriančius pieno produktus laikykite sandariose talpyklose atokiau nuo aromatingų produktų. Aromatingus produktus sudėkite į sandarias talpyklas arba specialius stalčius, kad sulaikytumėte jų skleidžiamą kvapą.
Kava, dar vienas stiprus kvapų absorbentas, turėtų būti sandariai uždarytuose induose. Toks atskyrimas užkerta kelią netyčiniam kvapo perdavimui, kuris kenkia maisto kokybei ir lemia ankstyvą kitaip tinkamų vartoti produktų išmetimą.
Kryžminės taršos pavojai: Žalia mėsa ir gatavi maisto produktai
Bene didžiausias pavojus saugant maistą kyla dėl žalios mėsos ir paruoštų vartoti maisto produktų artumo, kai patogeninės bakterijos gali būti perduodamos iš vienų produktų į kitus, o tai gali turėti rimtų pasekmių sveikatai.
Žalioje mėsoje yra Salmonella, E. coli ir Campylobacter bakterijų, kurios gali užkrėsti kitus maisto produktus per tiesioginį sąlytį arba lašančias sultis. Tinkamai organizuojant šaldytuvą, žalią mėsą reikia laikyti žemiausioje lentynoje sandariuose induose, kad skysčiai nepatektų ant kitų produktų.
Paruošti vartoti maisto produktai, įskaitant vaisius, daržoves, pieno produktus ir paruoštus patiekalus, turėtų būti aukštesnėse lentynose, kur kryžminio užteršimo rizika būtų kuo mažesnė. Šie maisto produktai paprastai nėra papildomai ruošiami, kad būtų sunaikinti pernešti patogenai.
Maisto saugos ekspertai rekomenduoja naudoti specialias pjaustymo lenteles ir įrankius žaliai mėsai pjaustyti, taip pat taikyti griežtą šaldytuvo organizavimo sistemą nuo apačios iki viršaus: apačioje – žalia mėsa, viršuje – maistui paruošti produktai.
Drėgmę šalinančios daržovės ir sausi produktai
Kai kurios daržovės, kurios išskiria daug drėgmės, kelia didelę grėsmę sausų prekių vientisumui, kai jos laikomos netoliese.
Tokie produktai kaip pomidorai, agurkai ir cukinijos kvėpavimo metu išskiria vandens garus, todėl šaldytuvuose susidaro drėgmės zonos. Kai jie yra šalia sausų produktų, pavyzdžiui, miltų, makaronų ar krekerių, drėgmės perteklius gali prasiskverbti į pakuotę ir per anksti suminkštėti, sulipti ar pradėti veistis pelėsis.
Ypač daug drėgmės skleidžia salierai ir salotos, kurie per 24-48 valandas gali paveikti šalia esančias prekes.
Kad išvengtumėte gedimo, daug drėgmės turinčias daržoves laikykite tam skirtuose stalčiuose su drėgmės reguliatoriumi, o sausus produktus – sandariuose induose arba atskiruose šaldytuvo skyriuose.
Arba apsvarstykite galimybę atitinkamus sausus produktus laikyti kambario temperatūroje sandariose talpyklose, o šaldytuvo vietą rezervuoti produktams, kuriuos reikia laikyti šaltai.
Pieno produktai ir jų probleminiai kaimynai
Pieno produktai ir jų probleminiai kaimynai
Pieno produktus reikia strategiškai išdėstyti šaldytuvuose, kad būtų išlaikytas idealus šviežumas ir išvengta nepageidaujamo skonio pernešimo. Šie produktai labai lengvai sugeria kvapus iš aromatinių maisto produktų, pvz., svogūnų, česnakų ir stipraus kvapo sūrių.
Pieną, jogurtą ir sviestą laikykite originaliose pakuotėse vidurinėse lentynose, o ne durelių skyriuose, kur dažnai svyruoja temperatūra. Mėlynuosius sūrius laikykite atskirai nuo švelnių rūšių sūrių, kad išvengtumėte kryžminės pelėsių taršos.
Be to, nepaisant paplitusios praktikos, kiaušinių nereikėtų laikyti šalia pieno produktų, nes kiaušinių akytas lukštas gali sugerti pieno produktų kvapus ir kartu išskirti savo junginius.
Kad pieno produktai būtų kuo geriau išsaugoti, laikykite juos atokiau nuo citrusinių vaisių, nes rūgštiniai junginiai dėl artumo gali pagreitinti gedimą.
Jei įmanoma, pieno produktams laikykite specialų stalčių arba sandarų indą.
Vaisiai ir daržovės, kuriems reikia skirtingų temperatūros zonų
Nors daugelis vartotojų visus produktus laiko kartu, vaisiams ir daržovėms dažnai reikalingos skirtingos temperatūros ir drėgmės sąlygos, kad jie išliktų idealiai švieži. Etileną gaminančius vaisius, pavyzdžiui, obuolius, bananus ir avokadus, reikėtų atskirti nuo etilenui jautrių daržovių, pavyzdžiui, lapinių žalumynų, morkų ir brokolių, nes šios dujos pagreitina nokimą ir gedimą.
Šakniavaisinės daržovės mieliau renkasi vėsią, didelės drėgmės aplinką (0-4 °C), o pomidorai ir agurkai geriausią skonį ir tekstūrą išlaiko šiltesnėje temperatūroje (10-13 °C). Svogūnai ir bulvės niekada neturėtų būti laikomi vienoje sandėliavimo vietoje, nes svogūnų dujos sukelia ankstyvą bulvių dygimą.
Norėdami užtikrinti maksimalų galiojimo laiką, šaldytuvo stalčiuose sukurkite atskiras zonas: vieną, kurioje didesnė drėgmė, skirtą daržovėms, ir kitą, kurioje mažesnė drėgmė, skirtą vaisiams.
Kai kurie produktai, įskaitant bananus, kaulavaisius ir žieminius moliūgus, turėtų likti už šaldytuvo ribų.