Cukinijų traškučiai be aliejaus – traškūs ir sveiki užkandžiai

Cukinijų traškučiai be aliejaus yra maistinga alternatyva tradiciniams keptiems užkandžiams. Šiuose traškiuose skanėstuose yra mažiau kalorijų, išsaugant maistingąsias medžiagas ir pašalinant kenksmingus transriebalus. Jiems pagaminti tereikia plonais griežinėliais supjaustytos šviežios cukinijos, druskos ir pasirinktinai prieskonių ir dehidratuoti 11 °C temperatūroje 8-12 valandų arba kepti 42 °C temperatūroje 2-3 valandas. Įvairiais prieskoniais, pavyzdžiui, maistinėmis mielėmis, žolelėmis ar prieskoniais, galima pritaikyti skonį. Tinkamai laikomi sandariuose induose**, jie išlieka gardūs kelias dienas. Paprastas paruošimo procesas duoda stebėtinai įtraukiančių rezultatų.

Aliejaus neturinčių užkandžių pasirinkimo nauda sveikatai

užkandžių be aliejaus nauda sveikatai

Tradiciniuose keptuose užkandžiuose dažnai būna per daug kalorijų ir nesveikų riebalų, o Alternatyvos be aliejaus, pavyzdžiui, cukinijų traškučiai, turi daug privalumų sveikatai.

Šios sveikesnės alternatyvos padeda palaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą, nes pašalina kenksmingus transriebalus ir sočiuosius riebalus, kurių paprastai būna keptuose maisto produktuose.

Užkandžiai be aliejaus gerokai sumažina kalorijų kiekį, kartu išsaugodami maistinių medžiagų tankį. Jie padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir padeda siekti svorio reguliavimo tikslų, nesumažindami pasitenkinimo.

Be to, atsisakius aliejaus, išvengiama akrilamido – potencialaus kancerogeno, kuris susidaro kepant maistą aukštoje temperatūroje.

Sveikata besirūpinantiems žmonėms cukinijų traškučiai be aliejaus – tai pasirinkimas be kaltės, dėl kurio neprarandamas skonis ir traškumas.

Pagrindiniai ingredientai ir virtuvės įranga

Kad pagamintumėte cukinijų traškučius be aliejaus, reikia tik kelių paprastų ingredientų ir pagrindinių virtuvės įrankių. Pagrindiniai ingredientai yra šviežios cukinijos, druska ir pasirinktinai prieskoniai, pavyzdžiui, paprika, česnakų milteliai arba žolelės.

Įranga: aštrus peilis arba mandolinos pjaustyklė užtikrina vienodą storį, kuris būtinas norint iškepti tolygiai. Geriausius rezultatus užtikrina maisto dehidratorius, tačiau puikiai tinka ir įprasta orkaitė su kepimo lakštais ir pergamentiniu popieriumi. Silikoniniai kilimėliai yra nelimpanti pergamento alternatyva.

Vieliniai šaldymo stovai pagerina oro cirkuliaciją kepimo metu, todėl traškučiai tampa traškesni. Kad traškučiai išliktų švieži ir traškūs, reikia laikyti saugiuose induose.

Žingsnis po žingsnio receptas Perfect cukinijų lustai

cukinijų traškučiai žingsnis po žingsnio

Cukinijų traškučius** pradėkite ruošti kruopščiai nuplaudami cukinijas po šaltu vandeniu ir nusausindami jas popieriniais rankšluosčiais.

Cukinijas supjaustykite vienodai plonais griežinėliais** (0,3 cm), naudodami mandoliną arba aštrų peilį, kad jų storis būtų vienodas.

Išdėliokite griežinėlius ant dehidratoriaus padėklų arba pergamentu išklotų kepimo skardų, kad jie nesidubliuotų. Pabarstykite druska ir pasirinktais prieskoniais, pavyzdžiui, česnakų milteliais, maistinėmis mielėmis arba žolelėmis.

dehidratoriaus metodą nustatykite 52 °C temperatūroje ir laikykite 8-12 valandų, kol griežinėliai taps traškūs. Jei naudojate orkaitę, kepkite 107 °C temperatūroje 2-3 valandas, įpusėjus kepimui apverskite skardas.

Traškučiai bus paruošti, kai bus visiškai sausi ir traškūs.

Kūrybiškos prieskonių parinktys ir skonių deriniai

Paprastų cukinijų griežinėlių virtimas trokštamais traškučiais labai priklauso nuo apgalvotų prieskonių pasirinkimo. Be paprastos druskos ir pipirų, šiuos sveikus užkandžius pagerina daugybė skonių.

Jei norite rinktis pagardinius variantus, maistinės mielės sukuria sūrio skonį be pieno produktų, o rūkyta paprika suteikia gilumo. Itališkiems traškučiams tinka raudonėlis, bazilikas ir česnakų milteliai.

Ieškantys karščio gali naudoti kajeno, čili miltelius arba kario prieskonius. Saldūs variantai atsiranda su cinamonu ir trupučiu kokosų cukraus arba monkvilio vaisių saldikliu.

Jei norite, kad umami būtų sodresni, prieš dehidrataciją pabarstykite džiovintų grybų milteliais arba mažo natrio kiekio tamari. Kiekvienas prieskonių mišinys paverčia cukinijas skirtingais kulinariniais potyriais.

Laikymo patarimai, kaip išlaikyti maksimalų traškumą

traškių cukinijų traškučių laikymas

Tobulai parinkus idealų prieskonių mišinį, kitas iššūkis, siekiant išlaikyti pageidaujamą cukinijų traškučių tekstūrą, tampa tinkamas laikymas.

Norint išsaugoti spiritą, būtina naudoti sandarius indus, geriausiai stiklinius stiklainius arba indus su silikoniniais sandarikliais, kurie neleidžia prasiskverbti drėgmei.

Įdėjus maistui tinkamų sausiklio paketų, galima sugerti likusią drėgmę. Kambario temperatūroje galima laikyti 3-5 dienas, o šaldytuve – ilgiau, tačiau gali atsirasti drėgmės.

Prieš patiekiant šaldytuve laikomus traškučius galima trumpai, per 5 minutes pašildyti 93 °C temperatūros orkaitėje, kad jie vėl taptų traškūs.

Ilgiau saugoti galima naudojant vakuuminius maišelius, kurie išlaiko kokybę iki dviejų savaičių. Tinkamas atvėsinimas prieš laikymą apsaugo nuo kondensacijos, kuri gali pakenkti traškučių tekstūrai.

Bendrų problemų sprendimas gaminant cukinijų traškučius

Nepaisant kruopštaus ruošimo, cukinijų traškučiai gali kelti nemažai iššūkių, kurie gali nuvilti net ir patyrusius namų šeimininkus.

Kai griežinėliai būna skirtingo storio, dažnai iškepa netolygiai; naudojant mandoliną užtikrinamas vienodumas.

Paprastai traškučiai būna sudrėkę dėl nepakankamo drėgmės pašalinimo** – kruopščiai nusausinkite griežinėlius ir neperkraukite kepimo skardos.

Dėl didelio cukinijų vandens kiekio jos greitai sudega; paskutinėmis kepimo minutėmis atidžiai stebėkite.

Jei traškučiams trūksta skonio, prieš kepdami juos gausiau pasūdykite** arba išbandykite papildomas žoleles ir prieskonius.

Pernelyg didelis parudavimas be traškumo rodo per aukštą temperatūrą; norėdami pasiekti geriausių rezultatų, sumažinkite kaitrą ir pailginkite kepimo laiką.

Derinimo pasiūlymai ir patiekimo idėjos

Iš orkaitės ištrauktos puikiai traškios cukinijų traškučiai iš tiesų atsiskleidžia kaip savarankiški užkandžiai** ir papildomi įvairių patiekalų priedai.

Šie maistingi traškučiai puikiai dera su humusu, graikiško jogurto padažais arba salsa, kai įprastai pramogaujate.

Jei norite išraiškingesnio pateikimo, išdėliokite juos šalia mėsos gaminių lentų arba naudokite sriuboms ir salotoms gardinti.

Sveikata besirūpinantys šeimininkai gali patiekti cukinijų traškučių vietoj tradicinių bulvių traškučių arba įtraukti juos į pietų dėžutes, kad jie taptų maistinga alternatyva perdirbtiems užkandžiams.

Be to, jos puikiai tinka prie sumuštinių arba jas galima sutrupinti ant troškinių, kad gautųsi daugiau tekstūros ir daržovių.