Kaip pasigaminti padažą, kuris pakeis majonezą – be kiaušinių ir aliejaus

Iš augalinių ingredientų paprasta pasigaminti majonezo alternatyvą be kiaušinių ir aliejaus. Sumaišykite mirkytus anakardžių riešutus arba šilkinį tofu su obuolių actu, maistinėmis mielėmis ir garstyčiomis. Maišydami palaipsniui įpilkite aquafaba arba augalinio pieno, kad susidarytų emulsija. Mišinį reikia apdoroti 2-3 minutes, kol jis taps visiškai vientisas. Šis kreminis padažas, laikomas sandariame inde, šaldytuve išsilaiko 5-7 dienas. Visavertė formulė užtikrina ir tekstūrą, ir skonį be jokių kompromisų.

Kodėl tradiciniai majonezo pakaitalai neatitinka reikalavimų

nuviliančios majonezo alternatyvos

Bandant komercinius majonezo pakaitalus dažnai tenka nusivilti. Dėl šių pakaitalų paprastai prarandamas skonis arba tekstūra, kad būtų pasiektas jų statusas be kiaušinių ar aliejaus.

Parduotuvėse pirktuose veganiškuose variantuose dažnai būna dirbtinių stabilizatorių ir konservantų, kurie suteikia cheminį poskonį, o naminiai variantai, kuriems naudojamas avokadas ar tofu, retai įgauna majonezui būdingą kreminį skonį ir pikantiškumą**.

Daugelis pakaitalų taip pat neatitinka mitybos reikalavimų, nes juose yra per daug aliejų** arba jie nėra tokie malonūs, dėl kurių majonezas yra toks universalus.

Mažai riebalų turinčios versijos ypač vargsta dėl vandeningos konsistencijos ir nepakankamų rišamųjų savybių padažams ir užpilams ruošti. Dėl šių trūkumų daugelis sveikata besirūpinančių vartotojų yra priversti atsisakyti skonio dėl dietinių poreikių.

Mokslo žinios apie mūsų formulę be kiaušinių ir aliejaus

Įprastinis majonezas priklauso nuo kiaušinių trynių emulsinių savybių, kad suspenduotų aliejaus lašelius, o mūsų formulėje panašūs rezultatai pasiekiami naudojant augalinę chemiją.

Raktas slypi natūralių hidrokoloidų – konkrečiai akvafabos (avinžirnių virimo skysčio) ir augalinio krakmolo derinio – panaudojime. Akvafaboje yra saponinų ir baltymų, kurie imituoja kiaušinių tryniuose esantį lecitiną ir sukuria stabilias emulsijas.

Kartu su modifikuotu maistiniu krakmolu šie junginiai sudaro tinklą, kuris sulaiko drėgmę ir suteikia būdingą kreminį skonį. Be to, maistinės mielės suteikia umami natų, pakeičiančių tradicinį kiaušinių baltymų turtingumą.

Citrinų sulčių arba acto rūgštingumas padeda stabilizuoti mišinį ir pagerina konservavimo savybes.

Svarbiausi augalinės kilmės kreminės konsistencijos ingredientai

augalinės kilmės kreminio majonezo ingredientai

Remiantis moksliniais duomenimis, šio alternatyvaus majonelio pagrindą sudaro specifiniai ingredientai, kurie darniai veikia ir sukuria išskirtinę tekstūrą.

Anakardžių riešutai arba baltosios pupelės yra pagrindinis pagrindas, suteikiantis didelę konsistenciją ir neutralų skonį. Maistinės mielės suteikia subtilių umami natų, o šilkinis tofu – švelnumo.

Rūgštiniai komponentai – citrinų sultys arba obuolių sidro actas – suteikia būtiną pikantiškumą, imituojantį tradicinio majonezo ryškumą. Nedidelis kiekis garstyčių veikia kaip skonio stipriklis ir natūralus emulsiklis.

Druska suaktyvina skonio receptorius, o česnakų milteliai pagilina skonį. Idealios konsistencijos** augalinio pieno valgomasis šaukštas padeda išgauti tikslią klampą, reikalingą tepimui, mirkymui ar rišimui.

Žingsnis po žingsnio paruošimo metodas

Šiai majonezo alternatyvai sukurti reikia minimalios įrangos, bet tikslios technikos.

Pirmiausia sumaišykite mirkytus anakardžių riešutus arba šilkinį tofu su apple cider actu blenderiu. Plakite, kol susimaišys, tada sudėkite garstyčias, druską ir maistines mieles.

Įjungę vidutiniu greičiu, lėtai pilkite aquafabą arba augalinį pieną, kad emulsuotųsi. Toliau maišykite 2-3 minutes, kol taps visiškai vientisa.

Jei norite tirštesnės konsistencijos, įberkite daugiau anakardžių riešutų; jei retesnės, įpilkite daugiau skysčio.

Perpilkite į užsandarintą indą ir prieš patiekdami laikykite šaldytuve bent 30 minučių, kad skoniai susilietų ir tekstūra tinkamai sustingtų.

Kūrybiški būdai, kaip pritaikyti „Mayo” alternatyvą

kūrybingi majonezo alternatyvūs variantai

Kūrybiški būdai, kaip pritaikyti „Mayo” alternatyvą

Pagrindinė majonezo alternatyva yra puikus pagrindas nesuskaičiuojamai daugybei skonio variacijų. Individualizuoti galima pridedant smulkintų žolelių, tokių kaip krapai, bazilikai ar kalendros, kad būtų gaiviau.

Pridėjus tokių prieskonių kaip rūkyta paprika, kario milteliai ar kajeno pipirai, sukuriamas savitas skonio profilis.

Jei norite tankesnių variantų, įmaišykite marinuotų ingredientų – žalių paprikų, smulkintų kukurūzų burbuolių arba fermentuoto aštraus padažo.

Padažą į pikantišką užtepėlę paverskite tokiais vitaminingais priedais, kaip maistinės mielės, miso pasta ar skrudintas česnakas.

Saldiems padažams tinka medus, klevų sirupas arba vaisių konservai, ypač jei jie derinami su papildomomis rūgštimis, pavyzdžiui, balzaminiu actu arba citrusinių vaisių žievelėmis.

Laikymo patarimai ir informacija apie galiojimo laiką

Pritaikius pagal asmeninius pageidavimus, tinkamas laikymas tampa svarbiausiu veiksniu siekiant išlaikyti naminių majonezo pakaitalų kokybę ir saugą.

Šie augalinės kilmės padažai, laikomi šaldytuve hermetiškuose induose, paprastai išsilaiko 5-7 dienas. Kad šie pakaitalai būtų kuo šviežesni, laikykite juos atokiau nuo stipriai kvepiančių maisto produktų ir sandariai uždarykite indo dangtelį.

Stiklinius indus geriau rinktis ne plastikinius, nes jie neleidžia įsigerti skoniui. Gedimo požymiai: pakitusi spalva, nemalonus kvapas arba pelėsių augimas.

Paprastai nerekomenduojama užšaldyti, nes atšildžius gali atsirasti skilimų. Pagaminimas mažomis partijomis užtikrina šviežumą be atliekų, ypač todėl, kad šiose alternatyvose nėra komercinių konservantų.