Kodėl turėtume vengti šių populiarių produktų? Ekspertai įspėja

Gali būti, kad nesusimąstysite, ar griebtis saldaus gėrimo ar perdirbtos mėsos, tačiau ekspertai ragina būti atsargiems. Šie populiarūs produktai, kuriuose dažnai būna daug natrio ir nesveikų riebalų, gali sukelti nerimą keliančių sveikatos problemų, pavyzdžiui, širdies ligų ir diabeto. Nors jie žada patogumą ir skonį, juose taip pat yra tuščių kalorijų ir trūksta pagrindinių maistinių medžiagų. Taigi, kuo šie produktai tokie patrauklūs ir kodėl jie užima tokią svarbią vietą mūsų kasdienėje mityboje, nepaisant rizikos? Supratimas apie paslėptus pavojus gali būti raktas į sveikesnį pasirinkimą.

Perdirbta mėsa

Kai svarstote savo mitybos racioną, labai svarbu nepamiršti perdirbtos mėsos. Tai dešrelės, šoninė, delikatesai ir dešrelės. Juose dažnai būna daug natrio, konservantų ir nesveikų riebalų, o tai kelia pavojų sveikatai.

Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant apdorotą mėsą gali padidėti širdies ligų, 2 tipo diabeto ir tam tikrų vėžio rūšių, ypač storosios žarnos vėžio, rizika.

Gali kilti klausimas, kodėl perdirbta mėsa kelia tokią grėsmę. Būtent nitratai ir nitritai, pridedami kaip konservantai, jūsų organizme gali sudaryti kenksmingus junginius. Didelis druskos kiekis taip pat didina kraujospūdį, todėl didėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Be to, perdirbtoje mėsoje paprastai yra daug sočiųjų riebalų, dėl kurių gali padidėti cholesterolio kiekis.

Tačiau tai nereiškia, kad iš savo raciono turite išbraukti visą mėsą. Vietoj to sutelkite dėmesį į saikingumą ir sveikesnius pasirinkimus.

Rinkitės liesus baltymų šaltinius, pavyzdžiui, vištieną, žuvį arba augalinės kilmės alternatyvas. Jei įmanoma, rinkitės šviežią, neperdirbtą mėsą ir ruoškite ją naudodami sveikus maisto ruošimo būdus, pavyzdžiui, kepdami ant grotelių arba kepdami.

Saldūs gėrimai

Saldūs gėrimai, dažnai vadinami skystomis cukraus bombomis, kelia didelį susirūpinimą, kai kalbama apie sveiką mitybą. Galbūt mėgaujatės gazuotu gėrimu ar saldinta šalta arbata, tačiau šie gėrimai gali turėti rimtą poveikį jūsų sveikatai.

Tyrimai rodo, kad saldūs gėrimai yra pagrindinis pridėtinio cukraus šaltinis daugelio žmonių mityboje, o tai prisideda prie įvairių sveikatos problemų. Reguliarus gėrimų vartojimas gali lemti svorio augimą, didesnę 2 tipo diabeto, širdies ligų ir net dantų ėduonies riziką.

Gerdami saldžius gėrimus vartojate tuščias kalorijas, o tai reiškia, kad jūsų organizmas negauna svarbiausių maistinių medžiagų. Dėl to galite suvartoti per daug kalorijų, nes saldūs gėrimai nesuteikia tokio paties sotumo jausmo kaip kietas maistas.

Lengva išgerti daugiau, nei įsivaizduojate, todėl į jūsų mitybos racioną gali patekti papildomų kalorijų, o jūs to nepastebėsite.

Jei norite rinktis sveikesnius gėrimus, apsvarstykite galimybę saldžius gėrimus pakeisti vandeniu, žolelių arbatomis arba gazuotu vandeniu su šlakeliu natūralių vaisių sulčių. Šios alternatyvos gali numalšinti troškulį be pridėtinio cukraus.

Dirbtiniai saldikliai

Nors saldžiųjų gėrimų mažinimas yra protingas žingsnis jūsų sveikatos labui, galite apsvarstyti galimybę rinktis gėrimus, saldintus dirbtiniais saldikliais. Tačiau į šiuos cukraus pakaitalus reikia žiūrėti atsargiai.

Dirbtiniai saldikliai, tokie kaip aspartamas, sukralozė ir sacharinas, yra populiarūs, nes suteikia saldumo be kalorijų. Tačiau jų ilgalaikis poveikis sveikatai tebėra nuolatinių tyrimų ir diskusijų objektas.

Tyrimų rezultatai nevienareikšmiai. Kai kurie tyrimai rodo, kad dirbtinių saldiklių vartojimas gali padėti reguliuoti svorį ir sumažinti suvartojamo cukraus kiekį. Tačiau kiti tyrimai rodo galimus neigiamus aspektus.

Pavyzdžiui, dirbtiniai saldikliai gali pakeisti jūsų žarnyno mikrobiotą, o tai gali turėti įtakos medžiagų apykaitai ir apetito reguliavimui. Taip pat yra įrodymų, kad tai gali būti susiję su medžiagų apykaitos sutrikimais, nors įtikinamų įrodymų vis dar trūksta.

Svarbu nepamiršti, kad svarbiausia yra saikingumas. Daug vartojant dirbtinai saldintų produktų, gali padidėti potraukis saldumynams, o tai gali prieštarauti jūsų mitybos tikslams.

Vietoj to pasistenkite subalansuoti savo mitybą natūraliomis alternatyvomis, pavyzdžiui, vaisiais arba nedideliais kiekiais medaus. Pasikonsultavę su sveikatos priežiūros specialistu, galite gauti individualių patarimų, kaip efektyviai rinktis šiuos produktus.

Rafinuoti grūdai

Rafinuoti grūdai, dažnai randami tokiuose produktuose kaip balta duona ir pyragaičiai, gali būti skanūs, tačiau jų maistinė vertė nėra tokia pati kaip viso grūdo analogų. Rafinuojant grūdus pašalinamos sėlenos ir gemalai, kuriuose yra daugiausia skaidulų, vitaminų ir mineralų. Šio proceso metu gaunamas produktas, kurio didžiąją dalį sudaro krakmolas, galintis padidinti cukraus kiekį kraujyje.

Ilgainiui vartojant per daug rafinuotų grūdų gali padidėti rizika susirgti tokiomis ligomis kaip antrojo tipo diabetas ir širdies ligos.

Jums gali kilti klausimas, kodėl rafinuoti grūdai yra tokie paplitę. Jų ilgesnis galiojimo laikas ir minkštesnė tekstūra, todėl jie patrauklūs ir gamintojams, ir vartotojams. Tačiau dėl skaidulų trūkumo jie gali sukelti virškinimo problemų, be to, dėl jų galite jaustis mažiau sotūs ir lengviau persivalgyti.

Rinkdamiesi neskaldytus grūdus, pavyzdžiui, ruduosius ryžius ar viso grūdo duoną, gausite svarbiausių maistinių medžiagų ir geriau palaikysite ilgalaikę sveikatą. Neskaldyti grūdai gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir pagerinti virškinimą.

Supakuoti užkandžiai

Norint greitai užkąsti, lengva rinktis supakuotus užkandžius, tačiau jie dažnai turi paslėptų sveikatos trūkumų. Daugelyje šių užkandžių yra daug pridėtinio cukraus, nesveikų riebalų ir natrio, o tai gali prisidėti prie svorio augimo, širdies ligų ir kitų sveikatos problemų.

Pasak mitybos specialistų, šių užkandžių patogumas dažnai paslepia jų maistinės vertės trūkumą, todėl gaunate tuščias kalorijas, kurios nepadeda numalšinti alkio.

Supakuotuose užkandžiuose dažnai naudojami dirbtiniai konservantai ir kvapiosios medžiagos, kurios gali turėti neigiamą poveikį jūsų sveikatai. Pavyzdžiui, kai kurie konservantai yra susiję su alergijomis ir kitu jautrumu. Didelis natrio kiekis, dažnai randamas traškučiuose ir krekeriuose, gali padidinti kraujospūdį, kuris yra širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnys.

Be to, šiuose užkandžiuose esantys cukrūs gali padidinti cukraus kiekį kraujyje ir ilgainiui sukelti atsparumą insulinui.

Tačiau ne visi supakuoti užkandžiai yra kenksmingi. Rinkdamiesi neskaldytų grūdų, riešutų ar džiovintų vaisių užkandžius, galite mėgautis patogumu nekenkdami savo sveikatai.

Visada tikrinkite etiketes, ar jose nėra paslėptų priedų, ir rinkitės produktus su natūraliais ingredientais. Rinkdamiesi informaciją, galėsite užkandžiauti protingiau ir laikytis subalansuotos mitybos.

Dažnai užduodami klausimai

Kaip šie maisto produktai veikia psichikos sveikatą ir kognityvines funkcijas?

Galite pastebėti, kad šie maisto produktai turi įtakos jūsų nuotaikai ir dėmesio koncentracijai. Didelis cukraus kiekis ir perdirbti produktai gali sukelti energijos šuolius, nuosmukius ir uždegimus, o tai turi įtakos proto aiškumui. Subalansuota mityba padeda užtikrinti geresnę pažinimo funkciją ir emocinį stabilumą.

Ar gaminant šiuos populiarius produktus daromas koks nors poveikis aplinkai?

Taip, gaminant šiuos produktus dažnai kertami miškai, išmetamos šiltnamio efektą sukeliančios dujos ir teršiamas vanduo. Galbūt to nesuvokiate, bet pasirinkę alternatyvius produktus galite sumažinti savo poveikį aplinkai ir prisidėti prie tvaresnės ekosistemos kūrimo, o tai naudinga visiems.

Kokius paplitusius mitus apie šiuos produktus reikia paneigti?

Galbūt manote, kad saikingai vartojami šie produktai yra nekenksmingi, tačiau ekspertai aiškina, kad juose dažnai yra paslėpto cukraus ir nesveikų riebalų. Netikėkite rinkodaros teiginiais; verčiau rinkitės visavertį maistą, kad užtikrintumėte subalansuotą mitybą ir ilgalaikę naudą sveikatai.

Kaip šie produktai veikia ilgalaikę žarnyno sveikatą?

Gali būti, kad to nesuvokiate, bet šių produktų vartojimas gali sutrikdyti jūsų žarnyno mikrobiomą. Juose dažnai yra priedų ir cukraus, kurie skatina kenksmingų bakterijų vystymąsi ir ilgainiui gali sukelti uždegimą ir virškinimo problemas, o tai gali turėti įtakos bendrai sveikatai.

Koks šių produktų vaidmuo pasaulio mitybos modeliuose ir kultūroje?

Šie produktai, skatindami patogumą ir vienodumą, formuoja pasaulinius mitybos modelius. Jie dažnai yra įsitvirtinę kultūrinėje praktikoje ir daro įtaką mitybos įpročiams. Svarbiausia – pusiausvyra; nepamirštant jų maistinės vertės, galima išsaugoti sveikatą.

Išvada

Turėtumėte dar kartą apsvarstyti šių populiarių produktų įtraukimą į savo mitybą dėl galimo pavojaus sveikatai. Perdirbtoje mėsoje, saldžiuose gėrimuose, dirbtiniuose saldikliuose, rafinuotuose grūduose ir supakuotuose užkandžiuose dažnai yra nesveikų priedų ir trūksta pagrindinių maistinių medžiagų. Rinkdamiesi visavertį maistą ir natūralias alternatyvas galite pagerinti bendrą savijautą, sumažinti lėtinių ligų riziką ir išlaikyti sveiką svorį. Teikdami pirmenybę maistingųjų medžiagų turtingiems maisto produktams, galite kontroliuoti savo sveikatą ir mėgautis labiau subalansuotu gyvenimo būdu.