Obuolių pyragas – paprastas, greitas ir skanus receptas

Pasigaminti nuostabų obuolių pyragą gali atrodyti sudėtinga užduotis, reikalaujanti kelių valandų pastangų virtuvėje. Tačiau pasitelkę kelis paprastus ingredientus ir atlikę nesudėtingus veiksmus galite pagaminti pyragą, prilygstantį kepyklose kepamiems pyragams.

Įsivaizduokite, kaip pjaustote šiltą, sluoksniuotą plutą, pripildytą puikiai prieskoniais pagardintų obuolių. Jei jums įdomu, kaip pasiekti tobulą skonių ir tekstūrų pusiausvyrą, skaitykite toliau ir susipažinkite su esminiais šio klasikinio deserto elementais, kuriais akimirksniu sužavėsite šeimą ir draugus.

Ingredientai

Dėl pyrago plutos

  • 250 g universalių miltų
  • 125 g nesūdyto sviesto, atšaldyto ir supjaustyto kubeliais
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • 1 valgomasis šaukštas cukraus
  • 60-90 mililitrų ledinio vandens

Obuolių įdarui

  • 1 kg obuolių (pvz., Granny Smith arba Honeycrisp), nuluptų, su kauliukais ir supjaustytų griežinėliais
  • 100 g cukraus (koreguokite pagal pageidaujamą saldumą)
  • 1 arbatinis šaukštelis cinamono
  • 1/4 arbatinio šaukštelio muskato riešuto
  • 2 valgomieji šaukštai universalių miltų (sutirštinimui)
  • 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių

Instrukcijos

1 žingsnis: Paruoškite pyrago plutą

  1. Sumaišykite sausus ingredientus: dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukrų.
  2. Įmaišykite sviestą: Į miltų mišinį įmaišykite atšaldytą, kubeliais supjaustytą sviestą. Pirštų galiukais arba tešlos pjaustykle maišykite, kol masė taps panaši į stambius trupinius.
  3. Įpilkite ledinio vandens: Pamažu po šaukštą pilkite ledinį vandenį, maišydami tol, kol tešla bus vientisa. Neperminkykite tešlos.
  4. Atšaldykite tešlą: suformuokite iš tešlos diską, suvyniokite jį į plastikinę plėvelę ir bent 30 minučių palaikykite šaldytuve.

2 žingsnis: Paruoškite obuolių įdarą

  1. Sumaišykite ingredientus: Dideliame dubenyje sumaišykite griežinėliais supjaustytus obuolius, cukrų, cinamoną, muskatą, miltus ir citrinos sultis. Maišykite, kol obuoliai tolygiai pasidengs.
  2. Leiskite pastovėti: Leiskite mišiniui pastovėti apie 10-15 minučių, kad skoniai susilietų.

3 veiksmas: sudėkite pyragą

  1. Įkaitinkite orkaitę: Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros.
  2. Iškočiokite tešlą: Ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite pusę atšaldytos tešlos, kad tilptų į 23 cm skersmens pyrago indą. Perkelkite ją į lėkštę ir nupjaukite perteklių.
  3. Įpilkite įdarą: Tolygiai paskirstykite obuolių įdarą.
  4. Viršutinė pluta: Iškočiokite likusią tešlą ir uždėkite ją ant įdaro. Galite padaryti plyšelius ventiliacijai arba grotelių raštą, kad būtų dekoratyviau. Apkirpkite ir užspauskite kraštus, kad užsandarintumėte.
  5. Aptepkite kiaušinio plakiniu: (pasirinktinai) Išplakite vieną kiaušinį ir aptepkite juo viršutinę plutą, kad ji taptų auksinė.

4 veiksmas: iškepkite pyragą

  1. Kepkite: Įdėkite pyragą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 45-50 minučių arba kol pluta taps aukso spalvos ir įdaras ims burbuliuoti.
  2. Atvėsinkite: Prieš pjaustydami leiskite pyragui atvėsti bent 20 minučių. Tai padės įdarui sustingti.

Tobulo obuolių pyrago patarimai

  • Pasirinkite tinkamus obuolius: Pasirinkite tinkamus obuolius.
  • Prieš dedant įdarą, 10 minučių iš anksto iškepkite plutą, taip išvengsite sprikepusio dugno.
  • Patiekimo pasiūlymai: Patiekite šiltą su vaniliniais ledais arba šlakeliu plaktos grietinėlės.

Išvada

Naudodami šį paprastą ir greitą obuolių pyrago receptą galite mėgautis klasikiniu desertu, kuris tikrai padarys įspūdį. Laikydamiesi šių veiksmų ir patarimų, turėsite gardų naminį pyragą, atspindintį šio mėgstamo deserto esmę.

Sėkmingo kepimo!

Obuolių pyrago ingredientai

Kai norite iškepti skanų obuolių pyragą, svarbiausia surinkti tinkamus ingredientus, kad būtų pasiekta tobula skonių pusiausvyra.

Pradėkite nuo obuolių ir rinkitės raugintų ir saldžių veisliųobuolius – „Granny Smith” tvirtos tekstūros ir rūgštumo obuoliai yra geriausias pasirinkimas. Honeycrisp obuoliai taip pat labai saldūs.

Toliau reikės cukraus– apie 3/4 puodelio, sumaišyto su cinamonu pagal skonį. Cukraus kiekį reguliuokite atsižvelgdami į obuolių rūgštumą; norite harmoningo mišinio. Kad įdaras būtų sviesto sodrumo ir gražiai papildytų obuolius, įdėkite į jį šiek tiek sviesto.

Galite rinktis iš kelių variantų. Galite pasigaminti naminę tešlą iš miltų, sviesto ir šalto vandens arba įsigyti patogų parduotuvėje pirktą variantą. Abiem atvejais gausite skanų pyrago pagrindą.

Jei norite pagerinti pyrago skonį ar išvaizdą, įmaišykite papildomų ingredientų, pavyzdžiui, medaus, prieskonių mišinio arba plakto kiaušinio, kad pyragas pasidengtų auksiniu glajumi.

Turėdami šias sudedamąsias dalis, galėsite pasigaminti gardų obuolių pyragą!

Paruošimo etapai

Kai surinksite visus ingredientus, metas pradėti juos ruošti. Pirmiausia paruoškite tešlos plutą. Sumaišykite miltus ir šaltą sviestą, kol pasidarys trupiniai, tada palaipsniui pilkite šaltą vandenį, kol susidarys tešla. Šį mišinį atšaldykite bent 30 minučių, kad jis sklandžiai išsivyniotų.

Tada išimkite kauliukus ir supjaustykite  obuolius vienodais ½ colio storio gabalėliais. Sumeskite juos į dubenį su cukrumi ir cinamonu, kad skoniai puikiai susilietų. Šis veiksmas labai svarbus, kad obuolių saldumas ir rūgštumas būtų subalansuotas.

Dabar paimkite 9 colių pyrago lėkštę ir išklokite ją viena iš tešlos plutelių. Sudėkite obuolių mišinį į vidų, stengdamiesi jį tolygiai paskirstyti. Įdarą pabarstykite nedideliais sviesto gabalėliais, kad būtų sotesnis.

Uždenkite obuolius antrąja pluta ir sandariai užspauskite kraštus, kad visas tas gėris liktų viduje. Nepamirškite viršuje išpjauti angų, kad kepant pyragui išeitų garai ir įdaras puikiai iškeptų.

Kai viskas paruošta, galite pereiti prie kepimo instrukcijų!

Kepimo instrukcijos

Norėdami iškepti tobulą obuolių pyragą, įkaitinkite orkaitę iki 450°F (230°C). Pirmąsias 10 minučių pyragą statykite ant žemiausios lentynos; tai padės gražiai sustingti plutai.

Po pirmojo kaitinimo sumažinkite temperatūrą iki 175 °C (350 °F) ir kepkite dar 30-35 minutes. Kad pyragas paruoštas, sužinosite, kai pluta taps aukso spalvos, o įdaras viliojančiai burbuliuos.

Kad pyragas būtų dar sotesnis, prieš uždengdami viršutinį obuolių įdaro sluoksnį nedideliais gabalėliais sviesto, užtepkite jį antrąja tešlos plutele. Šis nedidelis veiksmas pagerina skonį, todėl pyragas taps nepamirštamas.

Nepamirškite pyrago kraštus apdengti skydeliu arba folija, kad kepdami apsaugotumėte kraštus nuo perkepimo.

Kai pyragas bus iškepęs, atsispirkite norui tuoj pat jį supjaustyti! Leiskite jam atvėsti bent 3 valandas. Šis vėsinimo laikas labai svarbus, kad įdaras tinkamai sustingtų, o kiekvienas gabalėlis išlaikytų savo formą ir būtų gardus.

Už kantrybę jums bus atlyginta gardžiu ir sotu obuolių pyragu!

Patiekimo pasiūlymai

Pasimėgaukite sodriu šviežiai iškepto obuolių pyrago skoniu, patiekdami jį šiltą arba šaltą, priklausomai nuo pageidavimų. Kad skonis būtų geriausias, iškepusį pyragą palikite atvėsti bent trims valandoms. Šis laukimo laikotarpis pagerina skonį ir tekstūrą, o desertas tampa tvirtesnis.

Prie pyrago puikiai tinka vaniliniai ledai, kurie lengvai papildo obuolių saldumą ir maloniai kontrastuoja su šiltu įdaru. Jei turite laiko, palikite pyragą per naktį šaldytuve, kad prieskoniai puikiai susilietų su obuolių įdaru ir pagerintų bendrą skonį.

Kad įdaras nebūtų skystas, prieš pjaustydami įsitikinkite, kad pyragas tinkamai sustingo. Tai užtikrins tvirtesnę tekstūrą, kuri gražiai laikysis lėkštėje.

Kad atvėsęs pyragas būtų elegantiškas, pabarstykite milteliniu cukrumi arba įdėkite šlakelį plaktos grietinėlės. Šie paprasti priedai ne tik pagerina pateikimą, bet ir suteikia desertui sodraus kreminio skonio, kuris pakylėja visą deserto skonį.

Laikymas ir šaldymas

Pasimėgavę gardžiu obuolių pyragu, žinodami, kaip jį tinkamai laikyti ir užšaldyti, galėsite mėgautis jo skoniu dar ne vieną dieną.

Jei turite pyrago likučių, galite laikyti juos laisvai uždengtus kambario temperatūroje iki 2 dienų arba šaldytuve iki 5 dienų, kad jie išliktų švieži. Kad pyragas nesušlaptų, prieš uždengdami jį sandariame inde, įsitikinkite, kad pyragas visiškai atvėso bent 3 valandas.

Jei norite užšaldyti obuolių pyragą, galite tai padaryti prieš kepimą. Tiesiog įdėkite nekeptą pyragą į šaldiklį neuždengtą maždaug valandai, kad sustingtų, tada sandariai suvyniokite.

Taip jį galima laikyti iki 2 mėnesių. Kai būsite pasiruošę kepti, užšaldytą pyragą galite šauti tiesiai į orkaitę neatšildydami. Taip užtikrinsite, kad pyrago pluta išliks tobulai sluoksniuota.

Mitybos informacija

Kai mėgaujatės obuolių pyrago gabalėliu, mėgaujatės desertu, kuris ne tik džiugina jūsų skonio receptorius, bet ir yra susijęs su tam tikrais mitybos aspektais. Kiekvienas gabalėlis yra nuostabus skonių ir tekstūrų derinys, tačiau pravartu žinoti, ką valgote.

Pateikiame trumpą tipinės porcijos maistinės vertės pasiskirstymą:

Maistinės medžiagos Kiekis
Kalorijos 379.61
Angliavandeniai 55.44g
Iš viso riebalų 17.67g
Sotieji riebalai 9.14g
Maistinės skaidulos 3.87g
Cukrus 38.25g

Obuolių pyrago gabalėlyje yra maždaug 379,61 kalorijos, todėl jis yra saikingai sotus pasirinkimas. Mėgaudamiesi saldumu nepamirškite, kad jame yra 55,44 g angliavandenių, daugiausia iš obuolių ir cukraus. Riebalų, gaunamų iš plutoje esančio sviesto, yra 17,67 g, iš kurių 9,14 g sudaro sotieji riebalai. Tačiau jame taip pat yra 3,87 g maistinių skaidulų, kurios naudingos virškinimo sistemos sveikatai. Tik atkreipkite dėmesį į cukrų, kurio vienoje porcijoje vidutiniškai yra 38,25 g!

Tobulo pyrago patarimai

Tobulas obuolių pyragas – tai menas, kuriame dera technika ir kokybiški ingredientai. Pradėkite nuo pyrago plutos– naudokite šaltą sviestą ir atšaldykite tešlą bent 30 minučių prieš ją iškočiodami. Šis veiksmas labai svarbus, kad išgautumėte taip trokštamą sluoksniuotą tekstūrą.

Kai kalbame apie obuolius, maišykite tokių veislių, kaip Granny Smith ir Honeycrisp, kad pagerintumėte įdaro skonį ir tekstūrą. Obuolius supjaustykite vienodais maždaug 1/2 colio storio griežinėliais; taip užtikrinsite, kad jie iškeps tolygiai, ir išvengsite baimę keliančios purumo tekstūros.

Kad obuoliai būtų gražios auksinės spalvos, prieš kepdami aptepkite viršų plaktu kiaušiniu. Jei norite, kad kraštai neperkeptų, naudokite pyrago skydą.

Išvada

Dabar, kai įvaldėte šį paprastą obuolių pyrago receptą, galite mėgautis šiltu, paguodžiančiu saldžių ir raugintų obuolių skoniu, apgaubtu dribsnių plutele. Nesvarbu, ar patiekite jį ką tik ištrauktą iš orkaitės, ar su vaniliniais ledais, kiekvienas kąsnis žada tikrą malonumą. Atminkite, kad praktika daro meistriškumą, todėl nedvejodami eksperimentuokite su prieskoniais ar skirtingomis obuolių rūšimis. Mėgaukitės savo naminiu kūriniu ir pasidalykite juo su artimaisiais – tai bus nepamirštamas skanėstas!