Ar reikia plauti žalią mėsą – pagaliau vienareikšmis atsakymas

Prieš kepant žalios mėsos plauti nereikia. Nuplaunant iš tikrųjų padidėja rizika, kad ant virtuvės paviršių išplis tokios kenksmingos bakterijos kaip Salmonella ir E. coli. Vandens lašeliai gali užteršti stalviršius, pjaustymo lenteles ir indus iki vieno metro atstumu. USDA ir maisto saugos ekspertai primygtinai nerekomenduoja taip elgtis.

Veiksmingiausias būdas pašalinti pavojingus ligų sukėlėjus – iškepti mėsą iki tinkamos vidinės temperatūros. Sužinokite daugiau apie saugų mėsos tvarkymą.

Rizikinga žalios mėsos plovimo realybė

Nors daugelis namų šeimininkų mano, kad žalios mėsos plovimas padeda ją išvalyti, tokia praktika iš tikrųjų padidina per maistą plintančių ligų riziką. Plaunant žalią vištieną, jautieną ar kiaulieną, vandens lašeliai ant virtuvės paviršių gali išpurkšti tokių bakterijų kaip Salmonella ir E. coli, taip sukurdami potencialias užterštumo zonas.

Šie mikroskopiniai ligų sukėlėjai gali pasklisti iki vieno metro atstumu nuo kriauklės ir patekti ant stalviršių, pjaustymo lentelių, įrankių ir netoliese esančių maisto ruošimo vietų. Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) primygtinai nerekomenduoja plauti žalios mėsos ir pabrėžia, kad veiksmingiausias būdas kenksmingoms bakterijoms pašalinti yra mėsos paruošimas iki tinkamos vidinės temperatūros.

Geriausia apsauga – naudoti švarią pjaustymo lentą, kruopščiai plauti rankas ir užtikrinti, kad mėsa pasiektų saugią kepimo temperatūrą.

Moksliniai įrodymai prieš mėsos skalavimą

Moksliniai tyrimai pateikia įtikinamų įrodymų, kad žalios mėsos skalavimas prieš ruošiant maistą yra nepagrįstas. JAV žemės ūkio departamento ir maisto saugos ekspertų atlikti tyrimai atskleidė, kad plaunant žalią mėsą ant virtuvės paviršių, indų ir kriauklės gali pasklisti kenksmingos bakterijos, pavyzdžiui, Salmonella ir E. coli.

Mikrobiologiniai duomenys rodo, kad vanduo veiksmingai nepašalina bakterijų nuo mėsos paviršiaus. Vietoj to, užkrėsti lašeliai gali pasklisti iki 0,9 m atstumu, todėl padidėja kryžminio užteršimo rizika. Mėsos kepimas iki rekomenduojamos vidinės temperatūros yra patikimiausias būdas kenksmingiems patogenams sunaikinti.

Profesionalūs maisto mokslininkai nuolat perspėja, kad žalios mėsos skalavimas yra ne tik neveiksmingas, bet ir potencialiai pavojingas. Apsaugosite save ir savo šeimą, jei atsisakysite skalavimo ir sutelksite dėmesį į tinkamus maisto ruošimo būdus, kurie užtikrina maisto saugą.

Bakterinės taršos ir kryžminės taršos pavojai

Bakterinės taršos rizika yra kur kas didesnė nei paprastas žalios mėsos nuplovimas. Plaudami žalią mėsą kriauklėje iš tikrųjų sukuriate pavojingą purslų zoną, kurioje ant stalviršių, pjaustymo lentelių ir kitų maisto ruošimo paviršių gali pasklisti tokios kenksmingos bakterijos kaip Salmonella ir E. coli. Šie mikroskopiniai ligų sukėlėjai gali nukeliauti iki 1 metro nuo pirminio plovimo vietos ir užkrėsti netoliese esančius įrankius, indus ir kitus maisto produktus. Virtuvės kriauklė tampa bakterijų pernešimo vieta, nes vandens lašai perneša mikroorganizmus, kurie ant paviršių gali išlikti kelias valandas. JAV žemės ūkio ministerija (USDA) primygtinai nerekomenduoja plauti žalios mėsos, nes kryžminio užteršimo galimybė gerokai viršija bet kokią tariamą plovimo naudą. Vietoj to sutelkite dėmesį į tinkamą kepimo temperatūrą, kad pašalintumėte kenksmingas bakterijas.

Tinkami žalių baltymų maisto saugos būdai

Keturi svarbiausi žingsniai gali padėti saugiai tvarkyti žalius baltymus ir sumažinti per maistą plintančių ligų riziką . Pirma, visada laikykite žalią mėsą atskirai nuo kitų maisto produktų šaldytuve ir ruošdami maistą. Kad išvengtumėte kryžminės taršos, naudokite tik žaliems baltymams pjaustyti skirtas pjaustymo lenteles ir įrankius. Antra, naudodami patikimą mėsos termometrą garantuokite, kad mėsą ruošiate iki rekomenduojamos vidinės temperatūros. Paukštienos temperatūra turėtų būti 74 °C, maltos mėsos – 71 °C, o viso gabalo, pavyzdžiui, jautienos ar kiaulienos, – 63 °C su trijų minučių poilsio laikotarpiu. Trečia, po darbo su žaliais baltymais visus paviršius, pjaustymo lentas ir įrankius nedelsdami nuvalykite karštu muiluotu vandeniu. Ketvirta, kruopščiai plaukite rankas su muilu ir šiltu vandeniu bent 20 sekundžių prieš ir po to, kai liečiate žalią mėsą, kad išvengtumėte galimo bakterijų pernešimo.

Geriausia saugaus mėsos tvarkymo ir paruošimo praktika

Nors maisto sauga pradedama užtikrinti dar gerokai prieš įeinant į virtuvę, tinkamai tvarkant mėsą reikia kruopščiai laikytis keleto pagrindinių taisyklių. Kad išvengtumėte kryžminės taršos, žalią mėsą laikykite atskirai nuo kitų maisto produktų, naudokite atskiras pjaustymo lenteles ir įrankius. Visada kruopščiai nusiplaukite rankas su muilu ir šiltu vandeniu prieš ir po to, kai tvarkote žalius baltymus, ir nuvalykite visus paviršius, kurie turėjo sąlytį su termiškai neapdorota mėsa.

Gamindami maistą, naudokite patikimą mėsos termometrą, kad įsitikintumėte, jog vidinė temperatūra pasiekia saugų lygį: 63 °C – nesupjaustytiems gabalams, 71 °C – maltai mėsai ir 74 °C – paukštienai. Mėsos likučius nedelsdami laikykite šaldytuve 4 °C arba žemesnėje temperatūroje. Nepalikite žalios ar virtos mėsos kambario temperatūroje ilgiau nei dvi valandas, nes bakterijų dauginimasis gali greitai tapti pavojingas.