Lepinant orams lauke, mėgautis grynu oru ir maksimaliai išnaudoti kiemo erdves kasdieniams ritualams norisi tik dažniau. Lauko virtuvė – nepamainomas atributas, kuri kiemui ar terasai ne tik suteikia modernų bei estetišką įvaizdį, bet ir džiugina funkcionalumu, prilygstančiu vidaus erdvėms. Tiesa, planuojantiems įsirengti lauko virtuvę savo namuose, neretai iškyla klausimas: kaip turėtų atrodyti jos išdėstymas? Kol vieniems pakanka nedidelio staliuko, kiti dairosi plataus stalviršio ir nestandartinių sprendimų su integruotais elementais: pavyzdžiui, plautuve ar šaldytuvu. Kad ir kas jūsų lauko erdvę papuoš šįsyk, svarbiausio akcento – dujinio arba anglinio grilio – pamiršti tiesiog nevalia. Abu šie sprendimai itin populiarūs, tad išsirinkti tinkamiausią savo poreikiams itin svarbu. Kuo skiriasi dujinis ir anglinis grilis, kuomet verta rinktis vieną, o kada – kitą? Susipažinkime su aktualiausia informacija bei patarimais grilio gerbėjams.
Lauko virtuvė – kodėl verta ją turėti?
Lauko virtuvė – ne tik naujausia tendencija kiemo interjero pasaulyje, bet ir iš tiesų vertinga investicija. Šis akcentas leidžia išplėsti savo gyvenamąją erdvę už namų sienų ir susikurti patrauklią aplinką ne tik maisto gaminimui po atviru dangumi, bet ir jaukiems susibūrimams šeimos ar bičiulių draugijoje. Nors daugumai gaminimas kieme asocijuojasi tik su šašlykų ar steikų kepimu, lauko virtuvė yra kur kas universalesnė, nei galite pamanyti. Nuo pikantiškų šonkauliukų iki naminės picos – eksperimentuoti su įvairiais maisto gaminimo būdais bei unikaliais skoniais galite tikrai ne vien vidaus erdvėse.
Pasitelkę praktiškus elementus, be kurių neapsieina ir jūsų kasdienybė namų aplinkoje, lauko virtuvėje susikursite visapusį komfortą. Kaip ir viduje, lauko virtuvė gali turėti pakankamai erdvės indų ar maisto produktų laikymui – taip sutaupysite laiko, nes prireikus papildomos lėkštės ar įrankio neteks ir vėl keliauti į vidaus virtuvę. Įsirengusiems lauko virtuvę, rekomenduojama pasirūpinti ir atskiru indų komplektu, kuris pravers mėgaujantis maisto gaminimu ir ragavimu būtent lauko erdvėje.
Žinoma, be praktinės naudos lauko virtuvė suteikia išskirtinę galimybę susilieti su gamta ir įvertinti mus supančios aplinkos grožį. Žydinčių gėlių kvapas, čiulbančių paukščių garsai ar magiško saulėlydžio vaizdas – gamindami viduje visų šių dalykų nė nepastebime, o apsupti gamtos jais galime mėgautis kur kas dažniau.
Grilis beribėms kulinarinėms galimybėms
Grilis – kone dažniausiai pasirenkamas lauko virtuvės akcentas. Šis sprendimas išsiskiria tiek savo estetiniu, tiek funkciniu universalumu: rinkoje rasime šimtus skirtingų spalvų, dydžių bei dizainų grilių, kurie pravartūs ruošiant patį įvairiausią maistą. Būtent todėl grilis dažnai pasirenkamas ieškančiųjų kulinarinių nuotykių lauko erdvėje. Be to, ši priemonė maisto kepimui ypač pasiteisina lauko virtuvėse, gaminamose pagal užsakymą – stalviršyje pritaikyti vietą jūsų turimam ar ketinamam įsigyti griliui itin paprasta.
Anglinis ir dujinis grilis: ryškiausi skirtumai
- Dujinėms kepsninėms veikti pakanka propano arba gamtinių dujų, tad tokį grilį naudoti paprasta ir greita – pakanka spustelėti įjungimo mygtuką. Tuo tarpu anglinės kepsninės reikalauja kiek ilgesnio pasiruošimo: grilio įkaitinimui prireiks briketų ar anglių, kurios norimą kepimo temperatūrą pasiekia tik po tam tikro laiko. Nors šis procesas užtrunka ilgiau, jis tampa ypatingu ritualu, kurio rezultatas – gardus maistas, persmelktas švelniu dūmo skoniu.
- Temperatūros kontrolė. Įmontuotas temperatūros matuoklis ir keli degikliai – įprasti elementai dujiniame grilyje, kurių anglinė kepsninė neturi. Jei lauko virtuvėje ketinate kepti maistą, kuriam itin svarbi tiksli temperatūros kontrolė, dujinis grilis suteiks šiek tiek daugiau precizikos. Kepdami ant anglinio grilio, skirtingas karščio zonas sukursite reguliuodami medžio anglių išdėstymą bei uždarydami ar atidarydami sklendes, esančias ant dangčio.
- Aromatas – subjektyvus, tačiau maisto gamybos procese kone svarbiausias veiksnys. Kepant ant dujinio grilio, maistas įgauna švarų, šviežią ir natūralų, tačiau nuspėjamą skonį. Tuo tarpu anglinė kepsninė maistui suteikia unikalų dūmo kvapą, kuris išskiria lauko virtuvės patiekalus nuo to, ką įprastai gamintume vidaus erdvėse. Skirtingų medžių anglys taip pat leidžia eksperimentuoti su įvairiais skoniais.
- Grilio priežiūra bei valymas. Dujinės kepsninės valomos kiek paprasčiau – pakanka nuimti ir švariai nuplauti maisto likučius nuo grotelių. Anglinis grilis nešvarumais pasidengia šiek tiek greičiau, tad prireiks nuvalyti ne tik pačias groteles, bet ir konstrukcijos vidų, išvalant susikaupusius pelenus.
- Įprastai dujiniai griliai kainuoja kiek daugiau, nes pilnaverčiam naudojimui prireikia ne tik pačios metalinės struktūros, bet ir dujų bako arba jungties. Anglinio grilio prijungti prie dujų nereikia – prireiks tik medienos, kuri yra šiek tiek pigesnė.
Lauko virtuvės ir grilio paieška: žinotini aspektai besiruošiantiems pirkti anglinį ar dujinį grilį
- Lauko virtuvės dydis ir griliui skirta vieta. Įvertinkite, kiek laisvos erdvės turite savo kieme – jei šios ne itin daug, didelio grilio (o ypač, jei šis ne laisvai pastatomas, bet integruojamas į lauko virtuvę) rinktis nerekomenduotina. Didesnis grilis suteikia galimybę vienu metu paruošti daugiau maisto, tačiau svarbu nepamiršti ir to, kad šis akcentas neturėtų užgožti viso kiemo dizaino.
- Kiek svečių vaišinsis ant grilio keptu maistu? Grilį ketinantiems naudoti kasdienėms šeimos reikmėms – pavyzdžiui, jaukiai pirmadienio vakarienei, pakaks ir vidutinio dydžio grilio. Visgi grilio dydis turėtų atliepti besivaišinančiųjų skaičių. Gausioms kompanijoms pravartus didesnis kepimo plotas – taip visi šviežiu maistu galės mėgautis vienu metu.
- Maisto produktai, kuriuos kepsite ant grilio. Rinkoje rasite gausybę skirtingų grilių, pasižyminčių įvairiomis funkcijomis: pavyzdžiui, integruotu termometru, apvertimo įrankiu ar šoniniais degikliais. Šie papildomi įrankiai atveria dar platesnes maisto gaminimo galimybes ir suteikia dar daugiau komforto.
- Ilgaamžiškumas – tai ypač svarbus kriterijus lauko virtuvės akcentams, kurie yra nuolat veikiami aplinkos veiksnių. Nerūdijančio plieno griliai – itin populiarus pasirinkimas, reikalaujantis minimalios priežiūros ir atsparus įvairioms oro sąlygoms.
Alternatyva lauko virtuvei: autentiškas maisto gaminimas šašlykinėje
Lauko virtuvė – nors ir iš tiesų komfortiškas, tačiau ne visuomet kiemo erdvėje pritaikomas sprendimas. Jei jūsų prioritetas – lauko erdvę virtuvės elementais praturtinti minimalistiškai, pakaks ir kiek kuklesnio, tačiau ne ką mažiau funkcionalaus sprendimo – šašlykinės. Šašlykinė ir jos suteikiamas skonis maistui artimas angliniam griliui, tačiau šis lauko erdvės akcentas yra kur kas mažesnis, tad savo vietą nesunkiai atras net ir mažiausioje terasoje, kurioje lauko virtuvės integruoti nepavyktų. Rinkdamiesi šašlykinę kompaktiškai maisto gaminimo zonai kieme, atkreipkite dėmesį į šiuos kriterijus:
- Tvirta struktūra – svarbiausias elementas. Šašlykinė turėtų būti pagaminta iš patvarių medžiagų, kurios gali atlaikyti ne tik atšiaurius aplinkos veiksnius, bet ir aukštą temperatūrą. Nerūdijančio plieno ar ketaus šašlykinė yra puikus pasirinkimas, pasižymintis ilgaamžiškumu ir atsparumu korozijai – toks pirkinys neabejotinai patiks vertinantiems patvarumą.
- Reguliuojamas aukštis nebūtinas, tačiau jau išbandžiusių šią funkciją – tikrai mėgstamas. Nors temperatūros kontroliavimas šašlykinėje yra kiek sudėtingesnis nei kepant ant dujinio ar anglinio grilio, kai kurie modeliai leidžia keisti aukštį tarp iešmo ir liepsnos, užtikrinant tolygų maisto iškepimą.
- Patvari šašlykinė ir kokybiški iešmai – tai neatsiejamas tandemas, be kurio mėgautis maisto gaminimu po atviru dangumi neįmanoma. Atsižvelgdami į turimos šašlykinės dydį, įvertinkite, kiek iešmų jai prireiks. Visuomet rekomenduojama turimą kepimo erdvę išnaudoti maksimaliai – taip vienu metu galėsite iškepti daugiau maisto.
- Lyginant su griliu, šašlykinė kur kas dažniau pasirenkama kelionėms – kompaktiškas korpusas nesunkiai telpa automobilio bagažinėje, tad gardžiais šašlykais nesunku mėgautis ne tiek kiemo erdvėje, bet ir gamtos prieglobstyje. Jei manote, kad šiuo privalumu pasinaudosite ir jūs, įvertinkite, kokio dydžio šašlykinę jums transportuoti patogiausia. Galbūt šįsyk pravers sulankstoma šašlykinė, kompaktiškai telpanti į nedidelį krepšį?
Lauko virtuvės: patarimai funkcionaliai erdvei
Kepimo įranga – svarbiausias, tačiau ne vienintelis elementas, kurio komfortą įvertina kiekvienas lauko virtuvės savininkas. Ketinantiems savo kiemo erdvę papildyti maisto gaminimo zona, rekomenduojama įvertinti ir kitus akcentus, ypač pravarčius maisto ruošos procese. Jei nusprendėte lauko virtuvę susikurti iš skirtingų elementų, apsvarstykite visų jų svarbą ir būtinybę savo rutinoje: galbūt pirkti naujo stalo maisto ruošimui neprireiks, jei jau turite nenaudojamą ir metų metus besislepiantį garaže? O gal maksimaliam komfortui praverstų ne vien erdvus stalviršis ir šašlykinė ar grilis, bet ir plautuvė? Visus šiuos poreikius išsigryninti padės jūsų įpročiai bei namų erdvė: planuodami lauko virtuvę, pirmiausia atsižvelkite į šiuos dalykus.
Be to, šiandien vis populiaresnėmis tampa jau paruoštos lauko virtuvės, kuriose – galimybė ne tik naudotis pasirinktu griliu, bet ir integruoti plautuvę, šaldytuvą ar kitus ypač pravarčius akcentus: pavyzdžiui, spinteles arba apšvietimą. Tokios virtuvės – idealus sprendimas nenorintiems gaišti laiko planuojant savo kiemo erdvę, o maisto gaminimo malonumais mėgautis jau dabar. Šios lauko virtuvės įsilieja ne tik į didžiulį kiemą nuosavoje sodyboje, bet ir daugiabučio terasoje, kurioje kiekvieną kvadratinį centimetrą norisi išnaudoti kuo įmanoma prasmingiau.
Visgi dujinis ar anglinis grilis? Kaip išsirinkti pirkinį kiemo erdvei – trumpai
Dairykitės dujinio grilio, jei:
- teikiate pirmenybę greitam maisto ruošimui procesui;
- vertinate natūralų, gaivų maisto skonį;
- ieškote lengvai prižiūrimo sprendimo lauko virtuvei.
Rinkitės anglinį grilį, jei:
- maisto ruošimas jums – malonus ritualas;
- mėgstate gilų, turtingą dūmo skonį maiste;
- šiam lauko virtuvės akcentui ketinate skirti kiek mažesnį biudžetą.