Jei manote, kad veganiški desertai yra sudėtingi, galbūt nustebsite sužinoję, kokie paprasti ir sotūs jie gali būti. Turėdami vos kelis pagrindinius ingredientus, galite pasigaminti įvairių skanėstų, tinkančių visiems skoniams. Nuo klasikinių šokoladinių sausainių iki gaivaus vaisių šerbeto – kiekvienas ras ką paragauti. Pastebėsite, kad daugeliui receptų reikia nedaug laiko ir pastangų, todėl jie puikiai tinka ir pradedantiesiems, ir patyrusiems kepėjams. Taigi, kas jums trukdo ištirti šiuos skanius variantus, kurie gali pakeisti jūsų desertų žaidimą?
Lengvi šokolado drožlių sausainiai
Lengvų šokoladinių sausainių partijos kepimas yra viena iš labiausiai džiuginančių patirčių bet kuriam namų virėjui, ypač kai norisi ko nors saldaus, tačiau be kaltės jausmo. Šie veganiški skanėstai yra ne tik skanūs, bet ir lengvai paruošiami, todėl jais galite mėgautis be įprastų pieno produktų ir kiaušinių. Pradėkite nuo ingredientų: miltų, sodos, žiupsnelio druskos, kokosų aliejaus, rudojo cukraus, migdolų pieno ir, žinoma, šokolado drožlių be pieno.
Sumaišykite sausuosius ingredientus viename dubenyje, o šlapiuosius – kitame, tada sumaišykite juos, kol gausite vientisą tešlą. Nepamirškite įmaišyti šokolado drožlių; jos yra svarbiausios tešlos žvaigždės! Suformavę iš tešlos rutuliukus, sudėkite juos ant išklotos kepimo skardos, palikdami vietos paskirstymui. Kepkite juos 350 °F temperatūroje apie 10-12 minučių, žiūrėdami, kad kraštas būtų auksinės rudos spalvos.
Leiskite jiems kelias minutes atvėsti – jei galite atsispirti pagundai! Šiems sausainiams neįmanoma atsispirti vos ištrauktiems iš orkaitės, jie minkšti ir kramtomi, su nuostabiu šokolado prieskoniu. Mėgaukitės jais šiltais arba pasilikite šiek tiek vėlesniam laikui; bet kuriuo atveju jie tikrai patenkins jūsų saldumynus!
Nekepti riešutų sviesto batonėliai
Kai norisi greito ir malonaus skanėsto, nekepti riešutų sviesto batonėliai yra puikus sprendimas. Šiuose gardžiuose batonėliuose dera sodrus riešutų sviesto skonis ir sotus traškumas, todėl juos mėgsta ir vaikai, ir suaugusieji. Be to, juos paruošite vos keliais paprastais veiksmais, todėl nereikės valandų valandas praleisti virtuvėje.
Pirmiausia susirinkite ingredientus: kreminį žemės riešutų sviestą, klevų sirupą, avižinius dribsnius ir truputį vanilės ekstrakto. Dubenyje sumaišykite žemės riešutų sviestą ir klevų sirupą iki vientisos masės. Tada įmaišykite avižinius dribsnius ir vanilę, kol viskas gerai susimaišys. Masę įspauskite į išklotą kepimo indą ir suformuokite tolygų sluoksnį. Prieš atvėsindami galite pabarstyti veganiško šokolado drožlėmis arba smulkintais riešutais.
Maždaug po valandos batonėlius galėsite pjaustyti ir mėgautis. Kiekvienas kąsnelis dvelkia maloniu žemės riešutų sviesto saldumu ir puikiai dera tarp kramtymo ir traškumo. Šiuos nekeptus riešutų sviesto batonėlius ne tik lengva pasigaminti, bet jie taip pat yra malonumas be kaltės jausmo, kuris tikrai patenkins jūsų saldumynus!
Kreminės avokadų šokoladinės putėsiai
Pasimėgauti kreminiais avokadų šokoladiniais putėsiais – tai tarsi pasimėgauti desertu, kuris yra ir dekadentiškas, ir maistingas. Šis nuostabus skanėstas ne tik patenkins saldumynų poreikį, bet ir suteiks daug sveikų riebalų ir maistingųjų medžiagų. Norint pasigaminti šias sultingas putas, tereikia prinokusių avokadų, kakavos miltelių, klevų sirupo ir šlakelio vanilės ekstrakto.
Pradėkite nuo dviejų prinokusių avokadų minkštimo išėmimo į maišytuvą. Įdėkite ketvirtadalį puodelio kakavos miltelių, trečdalį puodelio klevų sirupo ir šaukštelį vanilės ekstrakto. Viską sumaišykite iki vientisos, aksominės konsistencijos. Paragaukite ir drąsiai reguliuokite saldumą ar šokolado intensyvumą pagal savo skonį.
Išmaišę iki tobulumo, perpilkite putėsius į dubenėlius ir apie 30 minučių atšaldykite. Taip skoniai gražiai susilies. Papuoškite šviežiomis uogomis, smulkintu kokosu arba pabarstykite jūros druska. Mėgaukitės šiuo desertu be kaltės jausmo, kuris ne tik džiugina gomurį, bet ir maitina organizmą, todėl puikiai tinka bet kokio valgio pabaigai. Jums bus sunku patikėti, kad jis veganiškas!
Paprasta bananų duona
Šiltos, naminės bananų duonos riekelė nepaprastai paguodžia. Saldžių, prinokusių bananų aromatas užpildo virtuvę ir kviečia pasimėgauti. Šią veganišką bananų duoną ne tik lengva pagaminti, bet ir ji pasižymi nuostabiu skoniu, dėl kurio visi norės antrą kartą.
Pradžiai reikės trijų prinokusių bananų, sutrintų iki vientisos masės. Sumaišykite juos su puodeliu cukraus, trečdaliu puodelio ištirpinto kokosų aliejaus ir šlakeliu vanilės ekstrakto. Kitame dubenyje sumaišykite pusantro puodelio miltų, sodą ir žiupsnelį druskos. Palaipsniui sudėkite sausus ingredientus į šlapią mišinį, kol jie susimaišys, stengdamiesi nepermaišyti. Jei norite papildomo skonio, įmaišykite smulkintų graikinių riešutų arba šokolado drožlių.
Supilkite tešlą į riebalais išteptą kepimo formą ir kepkite 350°F (175°C) temperatūroje apie 50-60 min. arba kol dantų krapštukas pasirodys švarus. Prieš pjaustydami šiek tiek atvėsinkite. Jums patiks saldumo ir šilumos derinys, dėl kurio ši bananų duona puikiai tinka prie popietinės arbatos ar kavos. Mėgaukitės kiekvienu šio paprasto, skanaus skanėsto kąsneliu!
Gaivus vaisių šerbetas
Įveikite karštį su dubenėliu gaivaus vaisių šerbeto! Šis nuostabus šaldytas skanėstas yra ne tik fantastiškas būdas atvėsti, bet ir paprastas, veganiškas desertas, kurį galite pasigaminti akimirksniu. Vos keli prinokę vaisiai, pasirinktas saldiklis ir maišytuvas – ir turėsite gardų, skoniu trykštantį šerbetą.
Pradėkite nuo mėgstamų vaisių – mangai, braškės ar avietės daro stebuklus. Supjaustykite juos gabalėliais ir užšaldykite kelioms valandoms, kol jie taps kieti. Užšaldytus vaisius sumeskite į trintuvą ir įpilkite šiek tiek agavų sirupo arba klevų sirupo, kad būtų saldesni. Sumaišykite iki vientisos masės, saldumą reguliuokite pagal savo skonį.
Jei norite išskirtinio skonio, įpilkite šlakelį laimo ar citrinos sulčių, kad skonis būtų ryškesnis. Sumaišę supilkite mišinį į indą ir maždaug valandą užšaldykite, kad pasiektumėte tobulą tekstūrą.
Išpilstykite į indelius, papuoškite šviežiomis mėtomis ir mėgaukitės naminiu vaisių šerbetu. Tai energingas desertas be kaltės jausmo, kuris patenkins jūsų saldumynus, bet kartu bus vėsus ir gaivus!
Veganiški šokoladiniai pyragėliai
Sukandus dantis į sodrų, tirštą veganišką šokoladinį pyragėlį – tai palaiminga patirtis, įrodanti, kad dekadentiškam desertui sukurti nereikia kiaušinių ar pieno produktų. Šių pyragaičių raktas – prinokę bananai arba obuolių padažas, kurie suteikia natūralaus saldumo ir drėgmės, todėl skanėstai tampa neatremiamai lipnūs.
Pirmiausia viename dubenyje sumaišykite sausus ingredientus – miltus, kakavos miltelius ir kepimo miltelius, o kitame – drėgnus ingredientus – sutrintus bananus, vanilės ekstraktą ir šlakelį augalinio pieno. Sujungę drėgną mišinį įmaišykite į sausą, kol susimaišys. Venkite per daug maišyti; taip jūsų pyragėliai išliks minkšti.
Supilkite tešlą į riebalais išteptą kepimo indą ir, norėdami suteikti papildomos tekstūros, pabarstykite šiek tiek veganiško šokolado drožlių arba riešutų. Kepkite 350°F temperatūroje apie 25-30 min. arba kol iš dantų krapštuko ištrauksite keletą drėgnų trupinių.
Prieš pjaustydami kvadratėliais, leiskite jiems atvėsti. Būsite nustebinti, kaip šie paprasti ingredientai kartu sukuria desertą, kuris yra ne tik sotus, bet ir visiškai augalinis. Mėgaukitės jais šiltais arba atšaldytais; jie tikrai padarys įspūdį visiems, veganams ir ne veganams!
Kokosų čija sėklų pudingas
Kokosų šalavijų sėklų pudingas yra nuostabus desertas, kurį ne tik lengva pagaminti, bet ir kuriame gausu maistingųjų medžiagų. Vos iš kelių paprastų ingredientų galite pasigaminti kreminį, sotų skanėstą, kuris puikiai tinka pusryčiams ar užkandžiams. Tereikia chia sėklų, kokosų pieno, pasirinkto saldiklio ir žiupsnelio vanilės ekstrakto.
Pirmiausia dubenyje sumaišykite pusę puodelio chia sėklų su dviem puodeliais kokosų pieno. Įmaišykite norimą saldiklį – puikiai tinka klevų sirupas arba agavų sirupas – ir šlakelį vanilės. Gerai išmaišykite, kad chia sėklos tolygiai pasiskirstytų. Palikite maždaug 10 minučių, tada dar kartą išmaišykite, kad nesuliptų. Uždenkite dubenį ir palikite šaldytuve bent dviem valandoms arba per naktį, kad rezultatai būtų geriausi.
Kai masė sustings, gausite tirštos, pudingo konsistencijos masę, kurią bus malonu ragauti. Pagardinkite jį šviežiais vaisiais, riešutais ar net paskaninkite kokosų kremu. Šis kokosų šalavijų sėklų pudingas yra ne tik skanus, bet ir fantastiškas omega-3 riebalų rūgščių, skaidulinių medžiagų ir antioksidantų šaltinis, todėl jį galima valgyti be kaltės jausmo!
Skanūs avižinių dribsnių sausainiai
Pasimėgavus kokosų chia sėklų pudingo kreminiu gerumu, metas pasimėgauti saldumynais su gardžiais naminiais avižinių dribsnių sausainiais. Šiuose sausainiuose puikiai dera kramtomos avižos ir saldžios, purios razinos, todėl visi prašys antrųjų.
Norėdami juos pagaminti, dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, miltus, sodą ir žiupsnelį druskos. Kitame dubenyje suplakite prinokusį bananą, klevų sirupą ir šlakelį vanilės ekstrakto. Sumaišykite šlapius ir sausus ingredientus, tada įmaišykite sultingas razinas.
Gavę tešlą, ant pergamentiniu popieriumi išklotos kepimo skardos užberkite šaukšto dydžio porcijas. Kepkite juos 350 °F temperatūroje apie 10-12 minučių arba kol taps auksinės spalvos. Kvapas, sklindantis jūsų virtuvėje, bus nepakartojamas!
Prieš ragaudami leiskite jiems kelias minutes atvėsti. Šie avižinių dribsnių sausainiai su razinomis yra ne tik skanėstas; juose gausu skaidulinių medžiagų ir maistingųjų medžiagų, todėl juos galima valgyti be kaltės jausmo. Mėgaukitės jais su stikline migdolų pieno ir turėsite puikų užkandį!
Greitas uogų trupinys
Nesvarbu, ar ieškote greito deserto, kuris nustebintų svečius, ar tiesiog paprasto skanėsto sau, „Quick Berry Crumble” yra atsakymas. Šiame nuostabiame deserte natūralus uogų saldumas derinamas su traškiu, sviestiniu paviršiumi, ir visa tai yra visiškai veganiška. Jums patiks, kaip lengva jį paruošti!
Pradėkite nuo orkaitės įkaitinimo iki 175 °C (350 °F). Į dubenį suberkite mėgstamas mišrias uogas – puikiai tinka mėlynės, avietės ir braškės. Įpilkite šlakelį citrinos sulčių ir apšlakstykite klevų sirupu, kad įgautumėte papildomo skonio. Perkelkite uogų mišinį į kepimo indą.
Kitame dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, migdolų miltus ir kokosų aliejų. Įberkite truputį rudojo cukraus, kad būtų saldžiau, ir maišykite, kol masė taps panaši į stambių trupinių. Šia mase gausiai pabarstykite uogas.
Kepkite savo kūrinį apie 25-30 minučių, kol uogos išbrinks, o trupiniai taps auksinės spalvos. Prieš patiekdami šiek tiek atvėsinkite. Galite mėgautis vien šiltu arba su veganiškais ledais. Šis greitas uogų trupinys tikrai patenkins jūsų troškimus, o pagaminti jį neįtikėtinai paprasta!
Dekadentiškas veganiškas sūrio pyragas
Jei esate pasiruošę patobulinti savo desertą nuo paprasto trupinio iki kažko tikrai prabangaus, dekadentinis veganiškas sūrio pyragas tai padarys. Šis kreminis, sodrus skanėstas puikiai tinka nustebinti svečius arba pasimėgauti savimi. Pagamintas daugiausia iš anakardžių riešutų, kokosų grietinėlės ir klevų sirupo, jis pasižymi aksomine tekstūra, prilygstančia bet kuriam tradiciniam sūrio pyragui.
Pirmiausia anakardžių riešutus kelioms valandoms pamirkykite vandenyje. Taip jie suminkštės ir maišymas taps lengvesnis. Tada nusausintus anakardžių riešutus, kokosų grietinėlę, šlakelį vanilės ir klevų sirupą sumaišykite greitaeigiame maišytuve iki vientisos kreminės masės. Jei norite papildomo skonio, įmaišykite citrinos sulčių arba kakavos miltelių, kad pagamintumėte šokoladinį variantą.
Formoje sumaišykite datules ir riešutus iki trupinių, įspauskite juos į skardą ir supilkite sūrio pyrago įdarą. Kelias valandas atšaldykite šaldytuve, kad sustingtų, ir turėsite desertą, kuris yra ne tik veganiškas, bet ir įspūdingas. Patiekite jį paprastą arba pagardinkite šviežiomis uogomis ar apšlakstykite šokoladu. Draugai nepatikės, kad jame nėra pieno! Mėgaukitės kiekvienu dekadentišku kąsneliu be jokio kaltės jausmo.
Dažnai užduodami klausimai
Ar šiuose receptuose migdolų miltus galima pakeisti universaliais miltais?
Taip, migdolų miltus galite pakeisti universaliais miltais, tačiau nepamirškite, kad jie yra tankesni ir sugeria daugiau drėgmės. Sureguliuokite skystus ingredientus, kad pasiektumėte norimą konsistenciją ir užtikrintumėte, jog jūsų receptas bus gardus!
Ar šie veganiški desertai gali būti be glitimo?
Be abejo! Galite naudoti miltus be glitimo, pavyzdžiui, kokosų ar avižų miltus. Tik nepamirškite pakoreguoti proporcijų ir kepimo laiko. Šiek tiek paeksperimentavę sukursite skanių skanėstų be glitimo, kurie patiks visiems!
Kaip tinkamai laikyti veganiškų desertų likučius?
Norėdami laikyti veganiškų desertų likučius, sandariai suvyniokite juos į plastikinę plėvelę arba įdėkite į sandarų indą. Laikykite juos šaldytuve iki savaitės arba užšaldykite, kad ilgiau išliktų švieži. Mėgaukitės vėliau!
Kokie yra įprasti veganiški kiaušinių pakaitalai kepant?
Kepdami galite naudoti linų sėmenų miltus, sumaišytus su vandeniu, obuolių padažą arba sutrintus bananus kaip įprastus veganiškus kiaušinių pakaitalus. Kiekvienas variantas suteikia drėgmės ir surišimo, pagerina skanėstų tekstūrą ir skonį be kiaušinių.
Ar galima sorbetui vietoj šviežių vaisių naudoti šaldytus?
Žinoma, šerbeto gamybai galite naudoti šaldytus vaisius! Tai patogu ir dažnai išgaunamas ryškus skonis. Tiesiog sumaišykite jį su trupučiu saldiklio ir gaivų skanėstą paruošite akimirksniu!